Článek
Postup
01.
Fenykl překrojte na poloviny a nakrájejte na půlkolečka. Mrkev nastrouhejte na mandolíně (případně na struhadle na kolečka jako okurky). Oboje orestujte na olivovém oleji, dokud zelenina nezačne měknout, a odstavte z plotny.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Oloupané brambory nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka. Dejte je do hrnce, zalijte vývarem a smetanou. Přidejte lístky tymiánu, na jemné plátky nasekaný česnek, sůl a pepř a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut skoro doměkka. Mezitím asi z tří lžic oleje a jedné lžíce hladké mouky osmahněte světlou jíšku. Když jsou brambory skoro měkké, vmíchejte jíšku do tekutiny, aby se zahustila.
V NAŠICH RECEPTECH NAJDETE VÍCE TIPŮ NA GRATINOVÁNÍ
03.
K bramborám vmíchejte karotku s fenyklem a polovinu směsi nalijte na dno kulaté formy o průměru 24 cm. Na brambory rozprostřete nastrouhaný sýr. Vyberte co nejtučnější, z běžné nabídky českých obchodů se hodí třeba blaťácké zlato. Na sýr naneste zbytek brambor a uhlaďte povrch.
04.
Plátky toastového chleba v sekáčku rozmixujte na jemnou strouhanku. Smíchejte se strouhaným sýrem a rozpuštěným máslem a směsí pokryjte povrch brambor. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova. Chcete, aby šly brambory krájet na pravidelné tvary? Připravte si je den dopředu – musejí nejdřív úplně vychladnout.
Tip: Pro barvu můžete ve fázi přidávání osmahnuté zeleniny k bramborám přidat i nasekanou plocholistou petržel nebo spařený špenát.
Lákají vás takhle zpracované brambory?