Článek
Postup
01.
Budete potřebovat asi 4 až 5 středně velkých brambor a polovinu menší dýně hokaido, kterou není třeba loupat. Oloupejte brambory, omyjte dýni, rozčtvrťte ji a vyjměte semínka. Brambory i dýni nastrouhejte na plátky silné 3 až 4 mm, nejlépe vám to půjde na struhadle tipu mandolína. Zapékací mísu vymažte máslem a rozpalte troubu na 200 °C.
GRATINOVANÉ BRAMBORY JSOU SKVĚLÉ SAMOTNÉ I JAKO PŘÍLOHA
02.
Do velké mísy vlijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku a 4 lžíce strouhaného parmazánu (2 lžíce sýra si nechte stranou). Přisypejte plátky brambor a dýně a dobře je promíchejte s ochucenou smetanou tak, aby se celá zelenina obalila. Jak rychle a jednoduše oloupat česnek?
03.
Zeleninové plátky naskládejte nastojato do zapékací mísy – chvíli to zabere, nemusíte být ale zvlášť precizní, jenom se snažte pravidelně střídat brambory a dýni. Až bude zelenina vyskládaná, přelijte ji zbylou ochucenou smetanou a dejte péct do předehřáté trouby.
04.
Pečte asi 20 minut, poté stáhněte na 180 °C, povrch přikryjte alobalem a pečte dalších 20 minut. Po tomto čase alobal odstraňte a povrch posypejte odloženým parmazánem. Znovu zvyšte teplotu na 200 °C a už jenom 5 až 10 minut zapečte dokřupava. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.
ZAPÉKÁNÍ UDĚLÁ ZE ZELENINY LUXUSNÍ JÍDLO
Tip: Punc výjimečnosti přidají jídlu křupavé fritované lístky šalvěje. S chutí brambor a dýně skvěle ladí a jejich příprava trvá jenom okamžik, zkuste je! V malém kastrolu zahřejte vrstvu oleje a lístky šalvěje do něj na pár sekund ponořte. Lístky musejí být úplně suché a fritování trvá opravdu jenom pár sekund – vkládejte je do oleje v menších dávkách a ihned odkládejte na kuchyňské utěrky. Nejlépe se vám bude pracovat s kuchyňskou pinzetou.
Zbylou polovinu dýně můžete použít třeba do rychlého dýňového perníku na plech nebo si připravte skvělé dýňové kari s kuřetem.