Hlavní obsah
3,1
(59)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nabídka zeleniny je veliká. Vezměte tedy všechno, co doma najdete, a udělejte tuhle skvělou gratinovanou zeleninu. Nebojte se toho a klidně přidejte i přebytky ze spíže a lednice. Tenhle recept nemůžete zkazit!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks brambor
  • 2 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 kousek celeru
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 kousek másla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Použila jsem brambory, mrkev, řapíkatý i bulvový celer (1/8 středně velké bulvy) a petržel, přidat by šel i pórek, kousek brokolice, kapusty nebo zelí či růžičkové kapustičky nakrájené na čtvrtiny.

02.

Mléko nalijte do kastrolu nebo hluboké pánve, přidejte máslo a bylinky (na zahradě jsem otrhala tymián, šalvěj a 2 bobkové listy) a přiveďte k varu. Odstavte z plotny a přidejte nakrájenou zeleninu.

Tip: Místo mléka a másla můžete použít i smetanu.

03.

Opět přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte asi 10 minut, tekutina se zhruba z poloviny vstřebá a odpaří. Mezitím troubu zapněte na 200 °C a zapékací misku nebo pekáček vymažte vrstvou másla.

04.

Směs přelijte do připravených vymazaných misek (nebo jedné větší), tekutiny by mělo být maximálně do poloviny výšky zeleniny. Vše urovnejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova. Když se začne dělat kůrčička a všechna tekutina se vstřebá, je hotovo. Podávejte jako samostatný chod nebo jako přílohu k pečenému masu nebo zapečenou zeleninou obohaťte třeba ohřívané párky k večeři.

Nejste si jistí, co je to gratinování nebo třeba blanšírování? Podívejte se na náš slovníček kuchařských termínů.

Související témata:

Načítám