Článek
Postup
01.
Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Použila jsem brambory, mrkev, řapíkatý i bulvový celer (1/8 středně velké bulvy) a petržel, přidat by šel i pórek, kousek brokolice, kapusty nebo zelí či růžičkové kapustičky nakrájené na čtvrtiny.
02.
Mléko nalijte do kastrolu nebo hluboké pánve, přidejte máslo a bylinky (na zahradě jsem otrhala tymián, šalvěj a 2 bobkové listy) a přiveďte k varu. Odstavte z plotny a přidejte nakrájenou zeleninu.
Tip: Místo mléka a másla můžete použít i smetanu.
03.
Opět přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte asi 10 minut, tekutina se zhruba z poloviny vstřebá a odpaří. Mezitím troubu zapněte na 200 °C a zapékací misku nebo pekáček vymažte vrstvou másla.
04.
Směs přelijte do připravených vymazaných misek (nebo jedné větší), tekutiny by mělo být maximálně do poloviny výšky zeleniny. Vše urovnejte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova. Když se začne dělat kůrčička a všechna tekutina se vstřebá, je hotovo. Podávejte jako samostatný chod nebo jako přílohu k pečenému masu nebo zapečenou zeleninou obohaťte třeba ohřívané párky k večeři.
Nejste si jistí, co je to gratinování nebo třeba blanšírování? Podívejte se na náš slovníček kuchařských termínů.