Článek
Postup:
01.
Bůček vcelku uvařte v osolené vodě doměkka (pro intenzivnější chuť můžete přidat i trochu zázvoru, skořice, celého pepře a česneku), podélně rozkrojte a poté nakrájejte na jednotlivá sousta.
02.
Mezitím, co se maso vaří, si připravte marinádu: sójovku, rybí omáčku, cukr, chilli dle chuti, papriku a prolisovaný česnek svařte na hustý sirup, vmíchejte limetovou šťávu a třetinu směsi odložte jako dip. Do zbylé omáčky alespoň na půl hodiny naložte maso (klidně ale i den předem).
03.
Bůček naskládejte kůží navrch do zapékací misky a asi 30 minut ho při 200 °C opékejte dozlatova. Z okurky pomocí škrabky na brambory vytvořte tolik proužků, kolik máte kousků masa, a složené je napíchejte na párátka. Přidejte opečený bůček, na stůl dejte i zbylou marinádu na namáčení a můžete podávat!
Tip: Vývar nechte do druhého dne zchladnout, sundejte z něj tuk usazený na povrchu, a vyrobte si z něj vyprošťovací polévku: orestujte nasekanou jarní cibulku, zázvor a chilli, zalejte vývarem, chvíli povařte (přidat můžete i další zeleninu: bok choy nebo nudličky mrkve) a servírujte s asijskými nudlemi, zbylým bůčkem, nahniličko vařeným vejcem a další jarní cibulkou.
Budete letos slavit Silvestra doma? Co na podobné příležitosti chystáte za občerstvení?