Článek
Postup
01.
U žeber je zásadní připravit je předem – na grilu by se vám totiž mohlo snadno stát, že by se zvenčí už připalovala, ale uvnitř by byla stále tuhá. Smíchala jsem proto všechny suché suroviny na marinádu, odblaněná žebra jsem touto směsí ze všech stran posypala, vložila je do pečicího sáčku (stejně dobře poslouží pekáč s víkem nebo zakrytý alobalem), podlila jablečným džusem a hodinu pekla při 180 °C doměkka. Kdyby žebra ještě nebyla měkká, přidejte 20 minut. Tento krok klidně udělejte den předem.

Zásadní je žebra předpéct nebo předvařit, protože tak se vám nikdy nestane, že by se kůrčička připalovala a maso přitom bylo ještě syrovéFoto: Jakub Jurdič
02.
Slijte veškerý výpek (část tuku můžete odstranit) a smíchejte ho se surovinami na BBQ omáčku.

K výpeku pak stačí přidat pár dalších ingrediencíFoto: Jakub Jurdič
03.
Směs zprudka bez pokličky svařte na hustý sirup – získáte tak pikantní glazuru.

Původně ne úplně vzhlednou směs svařte na hustý sirupFoto: Jakub Jurdič
04.
Žebra rozložte na pečicí tácek nebo přímo na gril, celá potřete glazurou a už jen z obou stran opečte. Pokud si chcete vše připravit předem, žebra do glazury rovnou v misce naložte a u grilu už opravdu nebudete mít skoro žádnou práci.

Předpečená žebra z obou stran potřete marinádou a už jen prohřejte a opečteFoto: Jakub Jurdič
05.
Podávejte s chlebem, domácím křenem, hořčicí a kečupem nebo salátem coleslaw z bílého či červeného zelí.

Voňavé šťavnaté maso doslova odpadá od kosti. A pozor, vždy u něj hrozí boj o poslední kousek!Foto: Jakub Jurdič
Tip: Žebra můžete buď předpékat, nebo předvářet – zkuste třeba tato Asií vonící žebra v pomerančové šťávě. Zbytek vývaru pak jednoduše svaříte a použijete na glazuru.
Máte občas rádi pořádný kus masa, nebo se bez něj v klidu obejdete?