Hlavní obsah
2,8
(106)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Křehká jarní zelenina si žádá opatrné zacházení a přesně takového se jí dostane v tomto jemném, křupavém a křehkém koláči. Stačí ji doplnit tvarohem a čerstvým sýrem a skvělý oběd do krabičky nebo sezonní večeře jsou na stole.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 65 g sádla
  • 65 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce studené vody
Náplň
  • 120 g měkkého tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička bylinkové soli
  • 4 stonky zeleného chřestu
  • 1/2 ks cukety
  • 1/2 ks mrkve
  • 1 hrst čerstvého hrášku
  • 70 g čerstvého sýra
Článek

Postup

01.

Mouku nasypte do mísy a přidejte na kousky pokrájené studené máslo a studené sádlo. Pouze pokud jsou suroviny chladné, bude výsledné těsto opravdu křehké. Osolte, můžete přidat i trochu sušených bylinek nebo strouhaného sýru. Špičkami prstů (nebo v robotu s třecí metlou) vypracujte drobenku. Když je hotová, přidejte studenou vodu a zadělejte hladké jemné těsto. 

02.

Těsto uložte v sáčku (nebo v míse přiklopené poklicí) alespoň na půl hodiny do lednice odpočinout.

03.

Tvaroh smíchejte se žloutkem a ochuťte bylinkovou solí. Bílek zatím odložte. Ze zeleného chřestu odlomte spodní zdřevnatělou část (podle síly stonku jsou to 2–4 cm) a nakrájejte na asi 4cm kousky, zbytek chřestu přidejte třeba do nějakého vývaru. Polovinu menší cukety nakrájejte na kolečka. Mrkev nakrájejte na malé kousky. Připravte si hrášek.

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto vyndejte z lednice, nechte pár minut povolit a mezi dvěma archy pečicího papíru ho vyválejte na asi 3–4 mm silný plát o průměru zhruba 26–28 cm. Horní papír sloupněte a těsto na spodním papíru přeneste na plech.

05.

Na těsto rozetřete ochucený tvaroh, nepotřené nechte jen asi 2-3 cm okraje. Na plochu tvarohu poklaďte cuketu, chřest, mrkev a posypte hráškem. Mezi zeleninu dejte několik hromádek čerstvého sýru – hodí se třeba kozí nebo jiný krémový sýr, já jsem použila velmi jemný balkánský sýr, tak jemný, že ho jde namazat na chleba. Lehce posolte bylinkovou solí. Nepotřené okraje překlopte přes zeleninu, jak vidíte na fotce, vznikne tak koláč, kterému se říká galetka.

06.

Okraje potřete odloženým bílkem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova. Můžete ihned podávat.

Máte rádi kozí sýr? Jeho využití je v kuchyni téměř nekonečné, Zkuste třeba listový koláč s hruškami a kozím sýrem nebo krémovou brokolicovou polévku s kozím sýrem. A jde to i nasladko, třeba jako bagetky s kozím sýrem, medem a jahodami.

Načítám