Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 190 ˚C. Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruh s průměrem asi 26 cm, tenký bude asi 2 mm. Horní arch sloupněte, spodní s těstem položte na plech.
02.
Připravte si mandlovou hmotu, které se říká frangipane: měkké máslo rukama propracujte s mletými mandlemi a cukrem. Jedná se v podstatě o mandlovou drobenku. Pozor ale, jakmile jednou ochutnáte, na koláč už vám nezbude! Rozprostřete na vyválené těsto – po obvodu nechte kraje okraje asi 3 cm, které na závěr přehnete.
03.
Kompotované meruňky sceďte, nakrájejte na měsíčky a rozložte je po celé ploše mandlové náplně. Meruňky posypte trochou rozmarýnu – čerstvý je lepší než sušený, ale i se sušeným to bude dobré.
04.
Nakonec okraje těsta přehněte přes mandlovou náplň a meruňky, jak vidíte na fotografii receptu: hotová galetka je plochý křehký koláč s lehce přehnutými okraji, aby náplň během pečení nemohla vytéct. Okraje potřete rozpuštěným máslem a lehce posypte třtinovým cukrem.
05.
Koláč vložte do trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Můžete podávat se zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Pokud se vám nechce do obchodu pro křehké těsto, vyrobte si doma základní křehké těsto. Meruňkový kompot upotřebíte i při přípravě tohoto krupicového koláče.