Článek
Postup
01.
Do mouky nakrájejte na menší kostky studené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku. Vše musí proběhnout co nejrychleji, aby máslo příliš nepovolilo, těsto by tak ztratilo svoji křehkost. Pak přidejte žloutek, lžíci studené vody a zadělejte hladké těsto. To uložte do sáčku a nechte v chladu aspoň 30 minut odpočinout.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem, vanilkou a ořechy. Jahody nakrájejte na plátky.
03.
Odpočinuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tenký plát o průměru asi 24–26 cm, výsledný koláč tak bude mít 20–22 cm v průměru. Horní papír sloupněte, na střed rozetřete ochucenou smetanu do kruhu o průměru asi těch 20-22 cm. Na smetanu vyskládejte jahody.
04.
Okraje přehněte přes náplň, až vznikne jednoduchý křehký koláč – galetka. Těsto potřete rozšlehaným vejcem nebo sladkou smetanou a zlehka pocukrujte třtinovým cukrem. Pečte asi 20 minut dozlatova.
Pokud jste ještě nepodlehli kouzlu galetek, je nejvyšší čas. Jejich příprava je tak jednoduchá! Zkuste třeba tuhle s meruňkovým kompotem a mandlovou drobenkou frangipane nebo si dopřejte hříšně dobrou ostružinovou. Pokud vás ale víc rajcuje tvaroh a čokoláda, zkuste fit Míša řezy.