Hlavní obsah
3,3
(87)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na sezonu čerstvých českých jahod si musíme ještě chviličku počkat, už teď ale jsou v obchodech voňavé, červené a chutné jahody z dovozu. Neváhejte a upečte si tenhle jednoduchý a rychlý koláč.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce studené vody
Na náplň
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 lžíce ořechů
  • 150 g čerstvých jahod
Na dokončení
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Do mouky nakrájejte na menší kostky studené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku. Vše musí proběhnout co nejrychleji, aby máslo příliš nepovolilo, těsto by tak ztratilo svoji křehkost. Pak přidejte žloutek, lžíci studené vody a zadělejte hladké těsto. To uložte do sáčku a nechte v chladu aspoň 30 minut odpočinout.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem, vanilkou a ořechy. Jahody nakrájejte na plátky.

03.

Odpočinuté těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tenký plát o průměru asi 24–26 cm, výsledný koláč tak bude mít 20–22 cm v průměru. Horní papír sloupněte, na střed rozetřete ochucenou smetanu do kruhu o průměru asi těch 20-22 cm. Na smetanu vyskládejte jahody.

04.

Okraje přehněte přes náplň, až vznikne jednoduchý křehký koláč – galetka. Těsto potřete rozšlehaným vejcem nebo sladkou smetanou a zlehka pocukrujte třtinovým cukrem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

Pokud jste ještě nepodlehli kouzlu galetek, je nejvyšší čas. Jejich příprava je tak jednoduchá! Zkuste třeba tuhle s meruňkovým kompotem a mandlovou drobenkou frangipane nebo si dopřejte hříšně dobrou ostružinovou. Pokud vás ale víc rajcuje tvaroh a čokoláda, zkuste fit Míša řezy.

Načítám