Článek
Důvodem, proč se při dělené stravě snadněji zhubne, je, že se nekombinují určité skupiny potravin. Při této dietě do jídelníčku zařazujeme velké množství potravin bohatých na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Vláknina pomáhá při pohybu střev a doporučuje se i při redukčních dietách. Rozpustnou vlákninu obsahují luštěniny - hrách, fazole, sója, oves, žito. Nerozpustnou vlákninu obsahují celozrnná jídla, ořechy, semena, květák, celer, zelené fazole, cuketa. Příčinou úspěšnosti dělené stravy je ve skutečnosti výrazně vyšší obsah vlákniny - sníme tedy na objemu stejně, ale do těla dodáme výrazně méně energie. Hubneme tedy bez pocitu hladu.
Zelenina hraje prim
Podle dělené stravy musíme konzumovat velké množství zeleniny a ovoce, které je zařazeno k sacharidovým potravinám. Z ovoce zejména jablka, banány, bobulovité ovoce. Doporučují se i určité druhy zeleniny - brokolice, mrkev, brambory (nesmíte ovšem hranolky, popř. brambory s tukem). Stejně tak u zeleniny - zeleninu zásadně připravujte v přirozené formě (nedělejte nikdy žádné saláty s olejem, šlehačkou aj.). Zelenina v přirozené formě nenese skoro žádnou energii, a přitom náš organismus zasytí na dlouhou dobu. A právě proto se po ní dá docela dobře zhubnout. Dělená strava také snižuje riziko onemocnění tlustého střeva. A dokonce může dojít i ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Nad jídlem přemýšlejte
Co se týče bílkovin, nejlepší bude, když si dáte sýr. V obchodech najdete nepřeberné množství velmi dobrých sýrů. U této diety tedy můžeme jíst všechny druhy sýrů, protože ty žádné cukry neobsahují. Raději hned zapomeňte třeba na rýži nebo těstoviny. Přesto, že jsou to sacharidy, malé množství bílkovin obsahují a to by mohlo s touto dietou pořádně zamíchat. Skutečnost, že se více zabýváme tím, co sníme a kdy, vede každého hubnoucího k větší kontrole nad jídlem - musí přemýšlet, co může a nemůže sníst a co může zkombinovat. Takže nejenže se při této dietě zasytíte, ale vlastně jídla i méně sníte, protože samotná příloha vám tolik nechutná. A navíc se naučíte víc přemýšlet o tom, co dáváte do žaludku.