Článek
Postup
01.
Listové těsto rozválejte do kruhu vysokého asi 3–4 mm. Vyložte jím koláčovou formu (nemusíte ji předtím vymazat, listové těsto obsahuje dostatečné množství tuku), přebytky odřežte a formu dejte na chvíli do lednice.
02.
Omyjte meruňky a nechte je oschnout, rozpusťte máslo a předehřejte troubu na 180 stupňů.
03.
Ve větší míse šlehejte celá vejce s cukrem, až hmota zesvětlá a zvětší objem. Za stálého šlehání pomalu přilejte rozpuštěné máslo.
04.
Už jenom zlehka vmíchejte do vaječné hmoty mandlovou mouku a mandlovici a hmotu vlijte do připravené formy na listové těsto.
05.
Koláč poklaďte meruňkami a pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut. Před podáváním nechte zchladnout.
06.
Mandlovou mouku koupíte pod tímhle názvem v obchodě, můžete si ji ale i vyrobit – jsou to jenom rozmixované loupané mandle. Máte-li něco proti alkoholu, můžete místo mandlovice použít mandlové aroma.
Mohl by vám chutnat ještě obrácený meruňkový koláč nebo třený koláč s makovou náplní a meruňkami.