Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 190 °C. Listové, případně křehké těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 2–3 mm. Vynikající, jednoduché a rychlé těsto je také to z olivového oleje, recept na něj najdete v článku kuřecí páj se zimní zeleninou a bylinkovou poklicí.
02.
Těsto položte i se spodním archem papíru na plech a jeho povrch jemně posypte nastrouhaným sýrem (lepší je nějaký tučnější jako gouda nebo gruyère), volné nechte pouze asi 2 cm okraje. Pak celý koláč posypte tymiánem.
03.
Cibuli – podle stavu zásob můžete nakombinovat klasickou a červenou – oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Celý povrch koláče poklaďte připravenou cibulí.
04.
Povrch cibule i okraje těsta potřete sladkou smetanou, osolte, poklaďte šupinkami másla a vložte do trouby. Pečte asi 30–35 minut, dokud okraje těsta i cibule nezačnou zlátnout. Koláč je skvělý teplý i studený.
Podle našich receptů můžete zkusit také cibulové koláčky se slaným tvarohem nebo pórkovo-cibulový quiche!