Hlavní obsah
3,2
(163)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Listové těsto přímo vybízí k pečení nejen sladkých, ale i slaných pochutin. Tahle dobrota pochází od Francouzů. S přípravou cibulového koláče se sýrem nebudete mít příliš práce a výsledek je přitom vynikající.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 1 balení křehkého těsta
  • 70 g sýra
  • 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
  • 500 g cibule
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 190 °C. Listové, případně křehké těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 2–3 mm. Vynikající, jednoduché a rychlé těsto je také to z olivového oleje, recept na něj najdete v článku kuřecí páj se zimní zeleninou a bylinkovou poklicí

02.

Těsto položte i se spodním archem papíru na plech a jeho povrch jemně posypte nastrouhaným sýrem (lepší je nějaký tučnější jako gouda nebo gruyère), volné nechte pouze asi 2 cm okraje. Pak celý koláč posypte tymiánem.

03.

Cibuli – podle stavu zásob můžete nakombinovat klasickou a červenou – oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Celý povrch koláče poklaďte připravenou cibulí. 

04.

Povrch cibule i okraje těsta potřete sladkou smetanou, osolte, poklaďte šupinkami másla a vložte do trouby. Pečte asi 30–35 minut, dokud okraje těsta i cibule nezačnou zlátnout. Koláč je skvělý teplý i studený.

Podle našich receptů můžete zkusit také cibulové koláčky se slaným tvarohem nebo pórkovo-cibulový quiche!

Načítám