Článek
Postup
01.
Droždí a cukr rozmíchejte v teplém mléce a nechte 10 minut vzejít. Mezitím smíchejte mouku, sůl a vejce, přidejte mléko s droždím a nakonec i rozpuštěné máslo. Asi 5 minut hněťte, až vznikne hladké těsto.
02.
Formičky na muffiny (tradičně se používají vyšší hladké formy, hodí se proto i klasický kovový plech na muffiny) vymažte máslem a rozdělte do něj těsto, sahat by mělo zhruba do poloviny.
03.
Přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte v teple 1 až 1,5 hodiny vykynout. Pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, nechte chvilku vychladnout ve formičkách a vyklopte.
04.
Mezitím si svařte vodu s cukrem, přidejte rum a v ještě horkém sirupu vychladlé koláčky máčejte, dokud se ho většina nevsákne. Podávejte jen tak nebo se šlehačkou a čerstvým ovocem. V chladu koláčky vydrží kolem 3 dnů.
Tip
Někdy se do těsta přidávají i rozinky (za nás ideálně opět v rumu) nebo jiné sušené ovoce či citrusová kůra.
Baví vás francouzské recepty? Uvařte si lahodnou cibulačku, coq au vin neboli kohout na víně nebo ratatouille.