Článek
Tradiční recept na oblíbenou pochoutku, jen trochu vylepšený. Nemusíte předem vařit brambory! Díky tomu ušetříte čas a získáte úplně novou chuťovou dimenzi zapečené dobroty. Vyzkoušejte!
Postup
01.
Pět vajec vložte do studené vody a od doby, kdy začne voda vřít, stopněte deset minut. Zchlaďte je pod studenou vodou, oloupejte a nechte chvíli stranou.
02.
Zatímco se vaří vejce, oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí kolečka. Pekáček vytřete lžící oleje a na dno naskládejte polovinu brambor. Osolte a opepřete.
03.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dobrou šunkovou klobásu nakrájejte na tenká kolečka a rozložte na vrstvu brambor. Poté přidejte na kolečka nakrájená vejce, opět trochu posolte a navrch rozložte zbylé brambory.
04.
V misce rozmíchejte zbylá vejce v zakysané smetaně, s citem přisolte a zalijte suroviny v pekáčku. Vrstvy teď můžete pomocí lžíce mírně upěchovat. Není to nutné, ale pokrm se pak lépe krájí.
05.
Pečte v předehřáté troubě asi 45 až 55 minut. Když je povrch zlatohnědý, máte hotovo. Brambory nechte v pekáčku chvíli dojít a podávejte s kyselou okurkou nebo domácím hanáckým salátem z červeného zelí.
Tip: Pro ještě masovější chuť: do pekáčku přidejte i pár kostiček kvalitní slaniny.
Znáte makedonské zapečené brambory s rýží? Výtečná je řecká musaka z brambor s mletým masem anebo zkuste klasické gratinované brambory dauphinoise.