Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 190 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenká kolečka. Uzené maso nakrájejte na kostičky, cibuli na kolečka. 4 vejce uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na kolečka. Další 4 vejce, tentokrát syrová, vidličkou prošlehejte se smetanou, osolte a opepřete. Podle chuti můžete přidat i nějakou bylinku nebo třeba drcený kmín. Sýr nastrouhejte nahrubo.
02.
Zapékací misku nebo pekáček vymažte kouskem másla nebo olejem. Dospod přijde vrstva brambor – ty klaďte klidně kousek přes sebe, aby dno nebylo vůbec vidět. Na ně rozprostřete uzené maso, cibuli a kolečka vajec. Posypte hráškem a poklaďte horní vrstvou brambor, opět tak, aby byly velmi hustě přes sebe. Zalijte rozšlehanými vejci a posypte nastrouhaným sýrem. Pečte asi 40 minut dozlatova, dokud vejce nezatuhnou a brambory nejsou hotové.
03.
Pokud chcete perfektně nakrájené francouzské brambory, po upečení je nechte nejdřív zcela vystydnout, a pak znovu ohřejte (třeba tak, že pekáček dáte ještě na chvíli do trouby vyhřáté na nízký stupeň, 100 °C bohatě stačí) a nakrájejte. Pokud je budete krájet hned po dopečení, počítejte s tím, že se trochu rozpadnou – což ovšem není na škodu. Podávejte s kyselou okurkou.
Máte rádi francouzské brambory?