Hlavní obsah
3,5
(45)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když vaříte hovězí vývar, tak ho navařte hodně. Z obraného masa pak můžete udělat malé knedlíčky a společně s částí procezeného vývaru je zamrazte. Máte tak připravený základ na výbornou a sytivou domácí polévku. Příprava je pak stejně rychlá, jako kdybyste ji vařili z pytlíku, chutná ale daleko líp.

25 min.
Příprava
4 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
Na masové knedlíčky do polévky
  • 250 g hovězího masa
  • 20 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Na rychlou domácí francouzskou polévku
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 1 hrnek kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 2 lžíce másla
  • 100 g těstovin
Na dokončení
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Doba přípravy a vaření uvedená v receptu zahrnuje i pomalé vaření vývaru a přípravu masových knedlíčků. Když už ale máte všechno připravené v mrazničce, výborná domácí polévka bude na stole do patnácti minut a skoro bez práce.

Postup

01.

Uvařte silný hovězí vývar, práci vám urychlí tlakový hrnec. Já ho připravuji z 2,5 kg kostí, přidám asi 600–700 g předního hovězího masa, kořenovou zeleninu, cibuli, koření a bylinky a 5 litrů vody – tohle množství mi vystačí k nedělnímu obědu a zbude i dostatek vývaru, který pak zmrazím.

Tip: Jak zamrazit vývar? Hned po uvaření ho proceďte přes husté síto a rychle zchlaďte. Posbírejte tuk, rozdělte do nádob a vložte do mrazničky. Vývar k uskladnění můžete také pomalým varem zredukovat – chuť se zkoncentruje a zesílí a v mrazničce zabere méně místa.

02.

Na masové knedlíčky oberte maso z uvařených kostí a nakrájejte ho na menší kousky. Pomelte najemno, ochutnejte a případně dosolte a přidejte špetku pepře, knedlíčky snesou výraznější dochucení. K masu pak přidejte změklé máslo, vejce, česnek a koření a dobře propracujte. Přidejte tolik strouhanky, aby vznikla hustější hmota, která se bude dobře tvarovat. Strouhanku přidávejte postupně, bude jí stačit opravdu menší množství, a těsto nechte chvíli odležet.

03.

Z odležené masové hmoty tvarujte navlhčenýma rukama menší knedlíčky. Můžete je rovnou uvařit: vždy odeberu trochu vývaru do menšího rendlíku bokem, aby se polévka nezakalila. Knedlíčky vsypejte do vařícího vývaru, opatrně odlepte vařečkou ode dna, zmírněte var a povařte podle velikosti 2–3 minuty. Pokud neuvaříte knedlíčky všechny, pak syrový zbytek rozložte v jedné vrstvě na tác a zamrazte. Zmrazené knedlíčky pak můžete přesypat do skladnější krabičky. Můžete je kdykoliv použít jako vložku třeba do rychlé zeleninové polévky pro děti.

04.

Vývar i knedlíčky máte hotové, případně zmrazené. A co s nimi, když se rozhodnete připravit rychlou vynikající domácí francouzskou polévku? Vyndejte vývar z mrazáku a pomalu ho přiveďte k varu. Nahrubo nastrouhejte zeleninu, krátce ji osmahněte na kousku másla a přidejte do vařícího vývaru. Dál už nevařte, zelenina v horkém vývaru ještě dojde. V jiném hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte v ní větší polévkové těstoviny, 2–3 minuty před dovařením přidejte i zmrazené knedlíčky. Sceďte a podávejte k polévce. Hotovo!

Ze zmrazeného poctivého domácího hovězího vývaru můžete vykouzlit i další polévky: vynikající je blesková pravá česnečka ze silného vývaru nebo třeba poctivá dršťková polévka. Skvělá je i tradiční frankfurtská polévka s párkem!

Související témata:

Načítám