Hlavní obsah
3,3
(574)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Tohle tradiční rodinné maďarské jídlo je rychlé, syté, bez masa a stojí pár korun. Vyzkoušejte.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa 8%
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 300 g těstovinových fleků
Článek

Postup

01.

Zelí omyjte, rozčtvrťte, odstraňte košťál a nakrouhejte najemno. Osolte, nechte asi 10 minut odstát a vymačkejte z něj vodu. Cibuli nakrájejte nadrobno.

02.

Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a krátce na něm opražte nakrájenou cibuli. Přidejte vymačkané zelí, osolte, opepřete, přidejte cukr, ocet a mletý kmín a za občasného mícháni duste doměkka, bude to trvat asi 20 minut. Hotové zelí trochu zhnědne, je měkké, ale ne hadrovité.

03.

Mezitím uvařte v dostatečném množství vody těstovinové flíčky. Smíchejte je s podušeným zelím a podávejte.

Tip: Když nemůžete bez masa vydržet, posypte na závěr flíčky se zelím vyškvařenou slaninou.

V některých oblastech se tohle jídlo podává nasladko. K zelí se při dušení přidá jenom cukr, který se nechá zkaramelizovat, a hotové jídlo se na talíři se posype trochou moučkového cukru.

Chcete tipy na další levné večeře? Zkuste květák se slaninou, kuřecí paličky nebo špagety a cottage

Související témata:

Načítám