Článek
Postup
01.
Zelí omyjte, rozčtvrťte, odstraňte košťál a nakrouhejte najemno. Osolte, nechte asi 10 minut odstát a vymačkejte z něj vodu. Cibuli nakrájejte nadrobno.
02.
Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a krátce na něm opražte nakrájenou cibuli. Přidejte vymačkané zelí, osolte, opepřete, přidejte cukr, ocet a mletý kmín a za občasného mícháni duste doměkka, bude to trvat asi 20 minut. Hotové zelí trochu zhnědne, je měkké, ale ne hadrovité.
03.
Mezitím uvařte v dostatečném množství vody těstovinové flíčky. Smíchejte je s podušeným zelím a podávejte.
Tip: Když nemůžete bez masa vydržet, posypte na závěr flíčky se zelím vyškvařenou slaninou.
V některých oblastech se tohle jídlo podává nasladko. K zelí se při dušení přidá jenom cukr, který se nechá zkaramelizovat, a hotové jídlo se na talíři se posype trochou moučkového cukru.
Chcete tipy na další levné večeře? Zkuste květák se slaninou, kuřecí paličky nebo špagety a cottage.