Článek
Postup
01.
Sušené droždí rozmíchejte ve vlažné vodě. Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte sůl, olivový olej, vodu s droždím a vypracujte hladké pružné těsto. Vytvarujte kouli, zlehka poprašte moukou a nechte v teple asi hodinu kynout. Těsto si můžete připravit i večer před pečením – postupujte stejně, nechte ho ale pomalu kynout v lednici.
02.
Rozpalte troubu na 220 stupňů a vložte do ní plech. Crème fraiche promíchejte v misce, osolte a opepřete (použít můžete i tučnou zakysanou smetanu). Slaninu nakrájejte na kostičky nebo proužky. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny, jednu nechte ještě odpočívat a z druhé vyválejte tenkou placku.
03.
Placku přeneste na velké prkénko nebo plech vyložený papírem na pečení. Bohatě ji potřete polovinou připravené smetany, obložte polovinou slaniny a i s papírem na pečení opatrně přeneste na rozpálený plech v troubě. Pečte krátce a zprudka – mělo by stačit 10-12 minut. V mezičase si připravte druhou placku ze zbylých ingrediencí.
04.
Často se u tohoto receptu ke slanině přidává i cibule, obvykle červená, zkuste to. Protože se ale koláč peče jenom krátce, je lepší ji předem lehce orestovat společně s kostičkami slaniny. Na opravdu bleskovou verzi můžete použít i hotové těsto na pizzu z obchodu.
V horkých dnech by vám mohly chutnat také jednoduché lasagne s pestem nebo dietní květákové „halušky“ s brynzou a slaninou.
Vaříte rádi a baví vás to? Pak si zkuste až do 31.8.2020 zasoutěžit s nákupním rádcem Kupi.cz. Čekají na vás desítky cen v celkové hodnotě 120 000 Kč. Těšit se můžete na výhry, které potěší vaši kuchyni, ale i zdraví. Skvělé ceny do soutěže věnovali partneři Billa, Tchibo, Sencor, Tescoma, Oxalis a Topnatur.