Hlavní obsah

Fitness cukroví: 3 recepty, které jsou chutné, zdravé a hlavně plné bílkovin!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Myslíte, že vánoční dobroty nejdou s fitness životním stylem dohromady? Každý rok bojujete, abyste se nepřejedli sladkým a tučným cukrovím? Máme 3 recepty, díky kterým si letos bez výčitek zamlsáte!

Článek

I když si upečete zdravé fitness cukroví, nemůžete ho sníst nepočitatelně. Pokud tedy nechcete přibrat. :) Všeho s mírou platí vždycky a ve všem. Vězte ale, že u následujících receptů byste větší počet kusů nejspíš ani sníst nezvládli.

Tyhle trochu jiné druhy cukroví mají skvělé výživové hodnoty, a zejména obsahují spoustu bílkovin neboli proteinů. Díky tomu budou představovat plnohodnotnou součást snídaně nebo svačinky, která vás i při menším množství dobře a na dlouho zasytí.

Ořechové raw kuličky

Na jednu dávku (15 až 20 kusů) potřebujete: 50 g vyloupaných vlašských ořechů, 50 g makadamových ořechů, 30 g sušených datlí, 3 lžíce vanilkového proteinu, 3 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce nepraženého kakaa, sezamová semínka a kokos na obalení

Foto: Mona Martinů

Kuličky můžete připravit i z jiných druhů ořechů. Skvělé jsou také lískové, pekanové nebo kešu ořechyFoto: Mona Martinů

Postup: Datle dejte na čtvrt hodiny odmočit. Mezitím rozmixujte ořechy a smíchejte je s ostatními ingrediencemi. Nakonec přimíchejte datle a ještě jednou rozmixujte. Vzniklou směs rovnou použijte k formování kuliček. Hotové kuličky na závěr obalte v sezamu nebo kokosu.

Proteinové perníčky s javorovým sirupem

Na jednu dávku (15 až 20 kusů) potřebujete: 150 g mandlové mouky, 150 g vanilkového proteinu, 70 g sušených datlí, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 3 až 4 polévkové lžíce javorového sirupu, 2 vaječné bílky, 40 g kokosového oleje, 10 g pomletého koření ve stejném poměru (anýz, hřebíček, skořice, badyán, zázvor, nové koření), 70 g rýžové čokolády

Foto: Mona Martinů

Perníčky jsou díky použitému koření nejen překvapivě aromatické, ale také velmi sytéFoto: Mona Martinů

Postup: Mandlovou mouku, protein, datle, prášek do pečiva smíchejte a pomleté koření pořádně rozmixujte. Až vám vznikne pěkná hmota, přidejte další ingredience a mixujte znovu.

Nyní máte hotové těsto, které je třeba dát asi na dvě hodiny uležet do ledničky. Po uplynutí této doby těsto vyndejte a vyválejte zhruba na výšku půl centimetru. Vykrájejte si své oblíbené motivy, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte si troubu na 150 °C a dejte péct asi na 20 minut.

Po vychladnutí můžete, ale nemusíte, perníčky ještě ozdobit. Pokud je chcete zdobené, roztopte si rýžovou čokoládu ve vodní lázni s lžičkou kokosového oleje a zdobte způsobem, jakým jste zvyklí.

Rohlíčky s vanilkovým proteinem

Na jednu dávku (20 až 25 kusů) potřebujete: 150 g pohankové mouky, 50 g vanilkového proteinu, 50 g mletých mandlí, 60 ml mléka, 20 g kokosového oleje, 1 vejce, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu

Foto: Mona Martinů

Rohlíčky neobsahují žádný přidaný cukr, přesto mají lahodnou a příjemně jemnou chuťFoto: Mona Martinů

Postup: Všechny ingredience rozmixujte a následně uhněťte těsto. Z těsta tvarujte malé rohlíčky. My jsme použili formu, ale není to nutné. Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Ten poté vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte zhruba 15 minut, plech vyndejte až budou rohlíčky mírně nazlátlé.

Jaké cukroví je vaše nejoblíbenější?

Načítám