Článek
Postup
01.
Rozválené listové těsto okrojte do tvaru kruhu a položte na pečicí papír na plech. Troubu zapněte na 170 °C.
02.
Na náplň smíchejte mandlové máslo se sýrem, 2 lžicemi mletých mandlí, vanilkou a javorovým sirupem nebo medem.
VAŘENÍ S ČERSTVÝMI FÍKY JE DOCELA JENODUCHÉ
03.
Připravené těsto potřete mandlovým krémem, jen po obvodu nechte asi 2 cm nepotřené. Na povrch náplně rozložte na kolečka pokrájené fíky.
04.
Okraje přeložte, aby vznikl lem, a potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte trochou třtinového cukru. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané zbylými 2 lžícemi mletých mandlí.
Fíky jsou u nás vzácnější, ale když máte možnost, pár si jich kupte. Jsou výborné syrové, ale dají se skvěle využít i v kuchyni. Vynikající je vepřová panenka s fíky nebo jednoduchý fíkový salát s ananasem.