Hlavní obsah
3,1
(167)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Guláš vařený 11 hodin? V rámci našeho testování pomalých hrnců samozřejmě došlo i na českou kuchyni. Protože jestli jste někdy ochutnali pomalu tažený guláš (vařený třeba na kamnech), víte, že nemá konkurenci. Maso krásně změkne, kolagen se rozpustí a božská omáčka z cibule a papriky ani nepotřebuje zahušťovat.

30 min.
Příprava
10 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kližky
  • 850 g cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 lžičky soli
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 ks feferonek
Článek

Na vaření guláše a dalších masových ragú se hodí takový elektrický hrnec, který kromě pomalého vaření umí i restovat, abyste mohli cibuli a maso na začátku opéct rovnou v něm a nemuseli špinit další nádobí. Proto jsem použila Philco PHSC 5600, který má objem 5,6 litrů a pořídíte ho za 2999 Kč. Kromě samotného pomalého vaření a zmíněného restování má košík na fritování, funkci na vaření v páře, na přípravu domácího jogurtu nebo sous-vide.

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvé bylinky přidávejte při vaření v pomalém hrnci vždy až na úplný závěrFoto: Jakub Jurdič

Postup

01.

Cibuli pokrájejte nadrobno a na sádle či oleji 10 minut dozlatova restujte při funkci Sauté (restování) puštěné na 200 °C. Přidejte na kostky pokrájené maso (hovězí kližku nebo krk) a restujte dalších 15 minut, aby se maso zatáhlo a pěkně opeklo. Vypněte smažení.

02.

Zasypejte nasekaným česnekem, oběma paprikami (pálivé dejte podle toho, jestli používáte i feferonky) a kmínem a nechte ještě pár vteřin rozvonět. Vmíchejte protlak, osolte a zalijte asi 600 ml vody či vývaru tak, aby bylo maso stěží ponořené (tekutina se téměř vůbec neodpaří, takže není třeba jí dávat mnoho). Zapněte funkci Slow cook (pomalé vaření), nastavte na 11 hodin a věnujte se něčemu jinému.

03.

Guláš v pomalém hrnci jsem zkoušela vařit i s pivem, aby kvůli tomu, že je teplota pod bodem varu, alkohol se dostatečně neodpařil a pivo bylo příliš cítit. Jestli se piva nechcete vzdát nebo je guláš příliš tekutý, na závěr vaření ještě znovu zvyšte teplotu na zhruba 200 °C a bez poklice nechte pivo odpařit. Případně můžete omáčku zahustit nastrouhaným chlebem.

04.

Na závěr guláš opepřete, ochuťte čerstvou či sušenou majoránkou a podle chuti vmíchejte čerstvé nebo naložené feferonky. Podávejte jen tak s čerstvým chlebem a cibulí nebo houskovým knedlíkem.

Foto: Jakub Jurdič

Kromě poctivého guláše v pomalém hrnci připravíte i skvělý vývar nebo šťavnaté trhané maso téměř bez tukuFoto: Jakub Jurdič

Za zapůjčení pomalého hrnce k focení děkujeme společnosti Philco.

Načítám