Článek
Na vaření guláše a dalších masových ragú se hodí takový elektrický hrnec, který kromě pomalého vaření umí i restovat, abyste mohli cibuli a maso na začátku opéct rovnou v něm a nemuseli špinit další nádobí. Proto jsem použila Philco PHSC 5600, který má objem 5,6 litrů a pořídíte ho za 2999 Kč. Kromě samotného pomalého vaření a zmíněného restování má košík na fritování, funkci na vaření v páře, na přípravu domácího jogurtu nebo sous-vide.
Postup
01.
Cibuli pokrájejte nadrobno a na sádle či oleji 10 minut dozlatova restujte při funkci Sauté (restování) puštěné na 200 °C. Přidejte na kostky pokrájené maso (hovězí kližku nebo krk) a restujte dalších 15 minut, aby se maso zatáhlo a pěkně opeklo. Vypněte smažení.
02.
Zasypejte nasekaným česnekem, oběma paprikami (pálivé dejte podle toho, jestli používáte i feferonky) a kmínem a nechte ještě pár vteřin rozvonět. Vmíchejte protlak, osolte a zalijte asi 600 ml vody či vývaru tak, aby bylo maso stěží ponořené (tekutina se téměř vůbec neodpaří, takže není třeba jí dávat mnoho). Zapněte funkci Slow cook (pomalé vaření), nastavte na 11 hodin a věnujte se něčemu jinému.
03.
Guláš v pomalém hrnci jsem zkoušela vařit i s pivem, aby kvůli tomu, že je teplota pod bodem varu, alkohol se dostatečně neodpařil a pivo bylo příliš cítit. Jestli se piva nechcete vzdát nebo je guláš příliš tekutý, na závěr vaření ještě znovu zvyšte teplotu na zhruba 200 °C a bez poklice nechte pivo odpařit. Případně můžete omáčku zahustit nastrouhaným chlebem.
04.
Na závěr guláš opepřete, ochuťte čerstvou či sušenou majoránkou a podle chuti vmíchejte čerstvé nebo naložené feferonky. Podávejte jen tak s čerstvým chlebem a cibulí nebo houskovým knedlíkem.
Za zapůjčení pomalého hrnce k focení děkujeme společnosti Philco.
Podívejte se i na recept na silný krůtí vývar a trhané kuřecí maso z pomalého hrnce.