Článek
Postup
01.
Fazole vyklepněte do síta a pořádně propláchněte studenou vodou. Vložte do misky a vidličkou je rozmačkejte, ponechejte i pár větších nerozmačkaných kousků. K fazolím přidejte strouhanku, vejce, 1 na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a na jemno posekaný čerstvý koriandr. Směs osolte, opepřete a přidejte chilli koření. Vše pořádně promíchejte, ať se chutě propojí, a nechte 5 minut odležet.
02.
Ze směsi vytvarujte karbanátky a na rozpáleném oleji opékejte z každé strany 3–5 minut, podle jejich velikosti.
03.
Burgerové bulky rozdělte na polovinu a na pánvičce s kapkou oleje si je z obou stran lehce opečte. Na spodní část bulky, potřenou majonézou a chilli omáčkou, položte list ledového salátu, 2 plátky rajčete a 2 plátky okurky. Na zeleninu položte fazolový karbanátek, na něj plátek sýra a 2 kolečka cibule. Vše znovu zakápněte chilli omáčkou a majonézou a burger uzavřete horní částí rozpůlené bulky.
Tip: Sýr můžete zapéct na karbanátku přímo při jeho opékání. Fazolový karbanátek opečte nejprve z jedné strany, poté obraťte a na opečené straně nechte rozpéct sýr. Dopečte karbanátek i z druhé strany a vyjměte z pánve.
Červené fazole jsou výborné i v pomazánce s česnekem a kari.