Článek
Postup
01.
Čerstvým fazolkám odřízněte stopky a dřevnaté konce, vložte je do vroucí osolené vody a asi 3 minuty vařte. Pak je sceďte a propláchněte ledovou vodou, aby si udržely barvu.
02.
Dejte vařit do osolené vody nové brambory – podle chuti jim slupku nechte nebo je špičkou ostrého nože nejdřív oškrábejte.
03.
Vejce uvařte naměkko (8 minut) nebo natvrdo (10 minut). Po dovaření je zchlaďte a oloupejte.
04.
Mezitím dodělejte fazolky. V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte moukou. Jakmile začne jíška růžovět, podlijte ji smetanou a rozmíchejte omáčku dohladka. Osolte. Přidejte scezené fazolky (pokud používáte mražené, vložte je v této fázi jen rozmrazené, není potřeba je předvářet) a prohřejte.
05.
Dochuťte octem a cukrem, začněte jen s trochou od obojího, snáze se přidává než celá omáčka nastavuje.
06.
Smetanové fazolky podávejte s bramborami posypanými pažitkou a přepůleným vejcem.
Zadělávaná a nakyselo ochucená se dá připravit ledajaká zelenina. Skvělé jsou třeba zadělávané kedlubny, obdobou je pravá česká kulajda.