Hlavní obsah
3,3
(118)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Fazolky na smetaně, milované i nenáviděné jídlo, které ovšem k jarním dnům neodmyslitelně patří. Když je doplníte dobrými bramborami a přidáte vejce, je z nich skvělý oběd nebo rychlá večeře. Dobře udělané totiž s těmi „jídelnovými“ nemají nic společného.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Fazolky
  • 450 g fazolových lusků
  • 1 trochu soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce cukru krupice
Příloha
  • 750 g nových brambor
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 4 ks vejce
Článek

Postup

01.

Čerstvým fazolkám odřízněte stopky a dřevnaté konce, vložte je do vroucí osolené vody a asi 3 minuty vařte. Pak je sceďte a propláchněte ledovou vodou, aby si udržely barvu. 

02.

Dejte vařit do osolené vody nové brambory – podle chuti jim slupku nechte nebo je špičkou ostrého nože nejdřív oškrábejte.

03.

Vejce uvařte naměkko (8 minut) nebo natvrdo (10 minut). Po dovaření je zchlaďte a oloupejte. 

04.

Mezitím dodělejte fazolky. V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte moukou. Jakmile začne jíška růžovět, podlijte ji smetanou a rozmíchejte omáčku dohladka. Osolte. Přidejte scezené fazolky (pokud používáte mražené, vložte je v této fázi jen rozmrazené, není potřeba je předvářet) a prohřejte. 

05.

Dochuťte octem a cukrem, začněte jen s trochou od obojího, snáze se přidává než celá omáčka nastavuje.

06.

Smetanové fazolky podávejte s bramborami posypanými pažitkou a přepůleným vejcem.

Zadělávaná a nakyselo ochucená se dá připravit ledajaká zelenina. Skvělé jsou třeba zadělávané kedlubny, obdobou je pravá česká kulajda.

Načítám