Článek
Pravá řecká musaka (i když to je vlastně trochu nonsens, protože jen v Řecku existuje bezpočet variant, o těch dalších, třeba bulharské, nemluvě) má čtyři vrstvy: brambory, pečené lilky, rajčatovo-masovou omáčku a bešamel. Pak se vše zapeče a dohromady to vytvoří neuvěřitelnou dobrotu… Však se přesvědčte sami!
Musaka
Na 6 porcí potřebujete: 1 cibuli, pokrutinový olivový olej, 500 g mletého masa (jehněčí nebo hovězí), 6 stroužků česneku, plechovku drcených rajčat (400 ml), 200 ml červeného vína, sůl, pepř, lžičku oregana, lžičku skořice, ¼ lžičky chilli (lze vynechat), bobkový list
Na zeleninu: 6 brambor, 4 menší lilky, sůl, pepř, skořici, pokrutinový olivový olej
Na bešamel: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, sůl, muškátový oříšek, bobkový list, 100 g strouhaného tvrdého sýra nebo fety, 1 žloutek
DALŠÍ INSPIRACE ZA HUMNY...
Postup: Lilky nakrájejte na centimetrové plátky, z obou stran je osolte a nechte 15 minut vypotit. Osušte papírovou utěrkou a z jedné i druhé strany opečte na oleji, během pečení je posypte skořicí a čerstvě mletým pepřem. Lilky můžete opéct také pod grilem v troubě, nasáknou tak méně oleje – stačí je jím potřít. Oloupané brambory nakrájejte na ¾ cm tlusté plátky a v osolené vodě je asi deset minut povařte, aby trochu změkly, ale stále držely tvar.
Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na troše olivového oleje, přidejte maso a restujte, aby se zatáhlo. Vmíchejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i rajčata (plechovku vypláchněte asi ½ hrnkem vody, kterou omáčku zřeďte), víno, sůl, pepř, oregano, skořici, špetku chilli a bobkový list. Povařte bez pokličky asi patnáct minut nebo než si nachystáte zbylé suroviny.
Mouku opečte na rozpuštěném másle lehce dozlatova a za stálého míchání přilévejte mléko. Přidejte asi půl lžičky soli, špetku muškátového oříšku a bobkový list a deset minut povařte do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte sýr a žloutek a dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně další solí.
A CO BAVORSKÁ, GRUZÍNSKÁ A POLSKÁ KUCHYNĚ?
Z bešamelu i masové omáčky odstraňte bobkový list a pusťte se do „montáže“: pekáček vymažte trochou oleje, rozložte na něj polovinu brambor, polovinu lilků a polovinu masa. Stejně postupujte i se zbytkem surovin. Povrch překryjte bešamelem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 až 40 minut, až začne zlátnout. Nechte chvíli vychladnout a podávejte.
Tip: Pro intenzivnější chuť omáčky do ní vmíchejte jeden malý rajčatový protlak. Přidat můžete i řapíkatý celer či kostičky papriky nebo kromě lilků proložit musaku i plátky cukety. Lilky i cukety vybírejte klidně menší, ale hlavně co nejpevnější. Skvělé jsou i žíhané baklažány, ale za ty si většinou dost připlatíte.
Na jaké jídlo se vždycky do zahraničí těšíte?