Článek
Jestli sem tam zrakem zabrousíte na etikety balených zmrzlin, leckdy se asi nestačíte divit. O těch točených z prášku ani nemluvě… Vyrobte si raději domácí pochoutku ze samých zdravých surovin – bude krásně sladká a krémová i bez přidaného cukru nebo smetany.
Onou zázračnou ingrediencí, která tohle všechno zařídí, jsou banány. Po zamrazení mají totiž parádní krémovou konzistenci a čím zralejší (tedy i tmavší) kusy vyberete, tím sladší zmrzlinu budete mít. Podle chuti banány pak už jen doplníte dalším ovocem, zředíte mlékem nebo dochutíte třeba dobrým kakaem. A na přípravu vám stačí jen kvalitní mixér!
Zdravá čokoládová zmrzlina
Potřebujete: 3–4 hodně zralé banány, 1/3 hrnku holandského kakaa, 4 lžíce arašídového nebo mandlového másla
Dle chuti: rostlinné nebo živočišné mléko, javorový sirup
Postup: Banány pokrájejte na tenké plátky, rozložte na pečicí papír a dejte zamrazit. Poté spolu s kakaem a arašídovým máslem rozmixujte na hladký krém. Podle potřeby zřeďte oblíbeným mlékem a případně doslaďte. Buď ihned podávejte, nebo přemístěte do jiné nádoby a hodinu dvě nechte v mrazáku.
Tip: Milujete čokoládu, ale hlídáte si linii? Zkuste naši čokoládovou pěnu z avokáda. Nikdo nepozná, že v ní není smetana!
Malinová zmrzlina
Potřebujete: 3–4 hodně zralé banány, hrnek čerstvých nebo mrazených malin, mléko (kravské, kokosové, mandlové)
Dle chuti: oblíbené sladidlo (javorový či agávový sirup, kokosový cukr, med)
Postup: Na plátky pokrájené banány a celé maliny rozložte na pečicím papíře a dejte zatuhnout v mrazáku. Poté rozmixujte dohladka a podle potřeby a výkonnosti přístroje průběžně přilévejte mléko na zředění. Rovnou servírujte, nebo nechte ještě chvíli zatuhnout v mrazáku.
LETNÍ OVOCNÉ OSVĚŽENÍ
Ananasová zmrzlina à la Piña Colada
Potřebujete: plechovku ananasu (580 ml) nebo 1 čerstvý ananas, plechovku kokosového mléka (400 ml), 3–4 zralé banány
Dle chuti: limetku, javorový sirup, rum
Postup: Na kousky pokrájený ananas a plátky banánu dejte zamrazit rozložené na pečicím papíře. Poté přemístěte do mixéru a spolu s kokosovým mlékem rozmixujte dohladka. Podle chuti dolaďte trochou sirupu (jestli jste používali nakládaný ananas), rumu, limetkové šťávy nebo sladidla. Ihned podávejte, nebo nechte ještě chvíli odpočívat v mrazáku.
Tip: Ananas je skvělý i naslano – na grilovačce jako první mizejí pikantní ananasové jednohubky se slaninou a v těsném závěsu za nimi i kuřecí špízy s ananasem.
Mixéry, které si poradí i se zmrazeným ovocem
V jednoduchosti je krása, nemyslíte?