Článek
Postup
01.
Nejprve spařte baby špenát. Dejte ho do cedníku, přidejte na plátky nasekané stroužky česneku a obojí prolijte vroucí vodou. Spařený špenát s česnekem nechte zcela zchladnout.
02.
Mezitím rozválejte listové těsto do tvaru velkého obdélníku a připravte si náplň. Nasekejte jarní cibulku a tu promíchejte s čerstvým sýrem (Philadelphia, Lučina, Buko).
03.
Na vyválené listové těsto nejprve dejte čerstvý sýr s jarní cibulkou, na něj nastrouhanou mozzarellu, na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo fetu a pak zchladlý nasekaný špenát s česnekem.
04.
Kraje listového těsta pomašlujte rozšlehaným vejcem. Těsto zaviňte. Teď si vezměte dlouhé nůžky a závin nastříhejte tak, jak vidíte na fotografii. Pak střídavě nastříhané cípy vybočte doleva, doprava a každý třetí nechte uprostřed. Vznikne kýžený efekt copu.
05.
Takto připravený závin pomašlujte zbylým vejcem a posypte ho dýňovými semínky. Dejte ho péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů asi na 20 minut.
Což takhle dát si špenát? Třeba zelenou vaječnou šakšuku nebo řecké taštičky – jídlo zvané spanakopita?