Hlavní obsah
4,3
(8)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Cizrna je sytá, zdravá a dostupná. Komu tyto argumenty nestačí, přidáme ještě její oříškovou chuť a dobroty, které z ní můžete vykouzlit. Dostane vás křupavý falafel?

30 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g cizrny
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku kořenové petržele
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic oleje
K podávání
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 ks pita chlebů
  • 200 g čerstvé zeleniny
Článek

Postup

01.

Trik pro krásně křupavý, ale uvnitř vláčný falafel spočívá v tom, že se cizrna nevaří, ale pouze namáčí. Alespoň 12 hodin předem ji tedy namočte (nejlépe přes noc).

02.

Scezenou cizrnu pak rozmixujte s nahrubo pokrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí, římským kmínem, pálivou paprikou, pepřem, práškem do pečiva a citronovou šťávou.

03.

Přidejte mouku a znovu promixujte, až vám vznikne hmota, ze které se dá vytvarovat kulička. Kdyby směs nedržela u sebe, přidejte ještě trochu mouky.

04.

Nechte 20 minut v chladu odležet, a poté tvarujte kuličky nebo placičky o velikosti vlašského ořechu.

05.

Smažte je v rozpáleném oleji dozlatova a podávejte v pita chlebu s čerstvou zeleninou a jogurtem ochuceným prolisovaným česnekem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

Do směsi můžete přidat i sezam a falafel podávat s grilovaným lilkem a sezamovou pastou tahini.

Načítám