Hlavní obsah
3,7
(41)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Voňavé cizrnové kuličky pěkně křupou, jsou plné živin a suroviny na ně nakoupíte za pár korun. Dnes namočte hrnek cizrny a zítra se pusťte do této lahodné blízkovýchodní speciality.

25 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Falafel
  • 250 g cizrny
  • 1 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek listové petržele
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 dl oleje
Dresink
  • 4 lžíce pasty tahini
  • 1/2 ks citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 4 ks pita chlebů
  • 100 g čerstvé zeleniny
  • 1 ks cibule
Článek

Postup

01.

Falafel se připravuje z cizrny sušené, nikoli konzervované!

Foto: Eva Malúšová

Ingredience na samotné kuličky koupíte v každém supermarketu. A kdybyste nemohli sehnat koření, mrkněte se do orientálních obchůdků nebo na internetFoto: Eva Malúšová

02.

To hlavní, na co nesmíte zapomenout, je včas cizrnu namočit – ideálně 24 hodin nebo i dva dny předem.

Foto: Eva Malúšová

Cizrna přes noc krásně nabobtnáFoto: Eva Malúšová

03.

Nabobtnalou cizrnu sceďte a spolu s nahrubo nasekanou velkou cibulí, pokrájeným česnekem, petrželí nebo čerstvým koriandrem, solí, kořením (chilli a mletý koriandr klidně vynechte nebo nahraďte sladkou paprikou) a kypřicím práškem rozmixujte najemno.

Abyste měli jistotu, že budou kuličky držet pohromadě, přidejte do směsi asi tři lžíce mouky – není nutná, ale osvědčila se. Stejně tak můžete přidat trošku oleje, kdyby bylo těsto moc suché. Hmota by měla být lehounce přesolená a překořeněná – cizrna do sebe během smažení dost chutí pojme. Směs nechte v lednici alespoň 20 minut odležet (to opět předchází drolení).

04.

Mezitím prošlehejte tahini (koupíte v exotickém koutku supermarketů, orientálních obchůdcích a na internetu) s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, špetkou soli a zhruba půlhrnkem vody na jemný dresink.

Foto: Eva Malúšová

Pak už jen vše přemístíte do mixéru a mixujete a mixujete...Foto: Eva Malúšová

05.

Z cizrnové hmoty tvarujte malé kuličky nebo placičky, část můžete obalit v sezamu.

Foto: Eva Malúšová

Kuličky, nebo placičky? Falafel bude dobrý v jakékoli podobě!Foto: Eva Malúšová

06.

Kuličky smažte dozlatova v pořádné vrstvě oleje. Na papírové utěrce pak nechte okapat přebytečný tuk.

Foto: Eva Malúšová

Nebojte se, smažení v pořádné vrstvě oleje paradoxně zaručí, že ho do sebe cizrna moc nenatáhneFoto: Eva Malúšová

07.

Podávejte s připraveným dresinkem, pita chlebem, čerstvou zeleninou a cibulí (na deset minut ji můžete naložit do octa s trochou soli a cukru, aby zkřehla). Chlebové placky potřete ještě trochou domácího hummusu.

Foto: Eva Malúšová

Zvenčí je falafel krásně křupavý, uvnitř naopak šťavnatý a plný chuti. A co teprve, když část kuliček obalíte v sezamu...Foto: Eva Malúšová

Věděli jste, že z cizrny připravíte i dietní zobání místo chipsů?

Související témata:

Načítám