Článek
Po Vánocích se skoro nikomu nechce trávit hodiny řáděním v kuchyni a tak je ten správný čas si trochu odpočinout a připravit snadnou, rychlou ale pekelně dobrou omeletu! Můžete si ji dát jako vydatnou snídani nebo lehčí večeři. Správně udělaná omeleta je krásně nadýchaná, vláčná a přitom s lehce křupavým povrchem – a přesně takové vám dnes přinášíme! Dáte si mexickou, s cuketou nebo s broskvemi a ořechy?
Pikantní mexická omeleta
Na 2 porce potřebujete: 4 vajíčka, 100 g červených fazolí ve slaném nálevu, 2 větší chilli papričky, ½ červené cibule, sůl, pepř, lžíce oleje, 3 lžíce mléka
Postup:Vajíčka dejte do misky, přidejte k nim sůl, pepř a mléko a důkladně je rozmíchejte. Cibuli pokrájejte na tenká půlkolečka, chilli papričky nasekejte na co nejjemněji. Na pánvi rozpalte olej a rozmíchaná vajíčka na něj nalejte. Hned přidejte přecezené fazole, papričky a cibuli a na mírném ohni opékejte asi tři minuty. Pak omeletu shrňte z krajů směrem dovnitř a opět z vajec vytvořte tvar placky. Pečte ještě 3 minuty, pak omeletu opatrně otočte a nechte asi 2 minuty opékat. Hotovou omeletu přendejte na talíř a ozdobte třeba nasekanými chilli papričkami, pažitkou nebo jen lehce dosolte.
Omeleta s cuketou
Na 2 porce potřebujete:4 vajíčka, ½ cukety, 120 g mozzarelly, ½ cibule, sůl, pepř, 1 lžíci oleje
Postup: Tahle omeleta je super snadná a díky mozzarelle neuvěřitelně vláčná, jen na ni potřebujete teplu vzdornou pánev! Do misky dejte vajíčka, osolte je, opepřete a důkladně promíchejte. Cuketu omyjte a nakrájejte na drobné kostičky, mozzarellu také. Cibuli nakrájejte na co nejjemněji a vše přidejte k vajíčkům. Ještě jednou promíchejte a dejte na rozpálenou pánev s olejem. Když je omeleta z jedné strany hotová, dejte ji i s pánví do trouby pod gril a dopečte. Omeleta se nevysuší a přitom se na ní udělá krásná krusta, sýr se navíc krásně rozteče a celou omeletu spojí.
Sladká omeleta s broskvemi a ořechy
Na 2 porce potřebujete:4 vajíčka, 4 půlky konzervovaných broskví nakrájené na plátky, ½ hrnku pekanových ořechů, lžička mleté skořice, 2 lžíce cukru moučka, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka, sůl, 20 g másla, moučkový cukr na ozdobu
Postup: V míse smíchejte vajíčka, mouku, cukr moučka, skořici, mléko a špetku soli a vytvořte jemné těsto. Pánev důkladně vytřete máslem, rozehřejte ho a těsto dejte zvolna opékat. Broskve ihned lehce vmáčkněte do ještě měkkého těsta a vše zasypte ořechy. Když je omeleta z jedné strany krásně dozlatova, otočte ji a dopečte i z druhé strany. Podávejte pocukrovanou moučkovým cukrem jako snídani nebo dezert!
Co přidáváte do omelet doma vy? A na jaký způsob máte vajíčka nejraději?