Hlavní obsah
3,2
(31)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Pracny neboli medvědí tlapy patří k tradičnímu vánočnímu cukroví, nicméně mají také méně obvyklou verzi. Tatrankovou! Vyzkoušíte originální vánoční pochoutku?

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 250 g hery
  • 200 g kokosu
Článek

Postup

01.

Ze změklého tuku a ostatních surovin vypracujte hladké těsto – tatranku nastrouhejte najemno přímo do mouky. Hotovou hmotu zabalte do fólie a dejte ji trochu ztuhnout do chladničky. 

02.

Poté kousky těsta vtlačujte do připravených formiček – lepší jsou menší tvary, které se používají na čokoládu. Dejte si s vtlačováním záležet, ať se postavičky a tvary na pečivu zřetelně obtisknou. 

03.

Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů dorůžova asi 15 minut, ale klidně i méně. Ještě horké obalte v moučkovém cukru – nebo jen pocukrujte.

Z tatranek se dají udělat i rychlé a výtečné nepečené tatrankové kuličky anebo překvapení z tatranek.

Energetická hodnota celkem - 2 plechy
Energie15 122,65 kJ
Bílkoviny39 g
Tuky249 g
Sacharidy296,33 g
Sůl0,66 g
SAFA145,54 g
Vláknina27 g
Cukry72,38 g

Načítám