Hlavní obsah
3,1
(326)
Foto: Korunní cukr

Foto: Korunní cukr

Sváteční víkend si zaslouží sváteční pečení! Co třeba křehký máslový koláč s hutnou, smetanovo-karamelovou náplní a křupavými vlašskými ořechy? Pomalu postavte na kávu...

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g hnědého cukru
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 250 g vlašských ořechů
  • 300 g hnědého cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Z uvedených přísad vypracujte hladké těsto.

02.

Asi tři čtvrtiny těsta oddělte, vyválejte a těstem vyložte kulatou formu o průměru 24 cm.

03.

V kastrolu s tlustým dnem nechte zkaramelizovat hnědý cukr. Přidejte ohřátou smetanu, nahrubo nasekané ořechy a dvakrát nechte přejít varem. Počkejte, až náplň zchladne téměř na pokojovou teplotu.

04.

Pak náplň přesuňte do formy, přikryjte zbylým vyváleným těstem, vidličkou přimáčkněte okraje k sobě a několikrát propíchejte, aby se těsto nenadzvedávalo. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.

Foto: Korunní cukr

S propichováním vidličkou si klidně trochu vyhrajteFoto: Korunní cukr

Milujete kombinaci karamelu a oříšků? Zkuste i náš smetanovo-ořechový dort se slaným karamelem. Je sice o něco pracnější než tahle švýcarská specialita, ale také stojí za to!

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie26 436,5 kJ
Bílkoviny84,5 g
Tuky349,25 g
Sacharidy692,45 g
Sůl1,41 g
SAFA130,96 g
Vláknina24,5 g
Cukry456,83 g
Související témata:

Načítám