Hlavní obsah
3,6
(47)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte chuť na trochu luxusu? Připravte si na Silvestra bliny s uzenou rybou. Díky pohankové mouce mají příjemně zemitou chuť a navíc jsou bezlepkové.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Lívanečky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce řepkového oleje
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 plátek uzeného lososa
  • 20 g rybích jiker
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • ředkvička
  • 5 ks křepelčích vajec
Článek

Postup

01.

Cukr a droždí rozpusťte v teplém mléce. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se solí, žloutkem a připraveným mlékem a opatrně vmíchejte bílkový sníh. Přikryjte utěrkou a dejte asi na 20 minut kynout na teplé místo (dobře poslouží třeba lehce vyhřátá a vypnutá trouba).

02.

Mezitím si pokrájejte rybu (výborná je i máslová), kopr a ředkvičky. Já jsem plátky ředkviček ještě na 15 minut naložila do 1/3 hrnku octa se lžičkou soli a 2 lžičkami cukru – krásně změknou a díky octu bliny pěkně osvěží.

03.

Z těsta pak na olejem nebo máslem potřené pánvi pečte malé lívanečky – na každý vám stačí vrchovatá lžička těsta, kterou jen lehce rozetřete. Hotové bliny (teplé či studené) obložte kysanou smetanou, rybou, jikrami či kaviárem, ředkvičkami a koprem nebo třeba vařeným křepelčím vajíčkem. Nejlepší jsou samozřejmě s kvalitním sektem a vodkou.

Tip: Pro ještě nadýchanější lívanečky nahraďte polovinu pohankové mouky klasickou hladkou pšeničnou.

Co připravujete, když chcete hostům nabídnout „něco lepšího“ (nebo alespoň pocit, že to mají)?

Související témata:

Načítám