Článek
Postup
01.
Cukr a droždí rozpusťte v teplém mléce. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se solí, žloutkem a připraveným mlékem a opatrně vmíchejte bílkový sníh. Přikryjte utěrkou a dejte asi na 20 minut kynout na teplé místo (dobře poslouží třeba lehce vyhřátá a vypnutá trouba).
02.
Mezitím si pokrájejte rybu (výborná je i máslová), kopr a ředkvičky. Já jsem plátky ředkviček ještě na 15 minut naložila do 1/3 hrnku octa se lžičkou soli a 2 lžičkami cukru – krásně změknou a díky octu bliny pěkně osvěží.
03.
Z těsta pak na olejem nebo máslem potřené pánvi pečte malé lívanečky – na každý vám stačí vrchovatá lžička těsta, kterou jen lehce rozetřete. Hotové bliny (teplé či studené) obložte kysanou smetanou, rybou, jikrami či kaviárem, ředkvičkami a koprem nebo třeba vařeným křepelčím vajíčkem. Nejlepší jsou samozřejmě s kvalitním sektem a vodkou.
Tip: Pro ještě nadýchanější lívanečky nahraďte polovinu pohankové mouky klasickou hladkou pšeničnou.
Co připravujete, když chcete hostům nabídnout „něco lepšího“ (nebo alespoň pocit, že to mají)?