Hlavní obsah
2,9
(147)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Dýně je typický symbol podzimu. Málokterá zelenina dokáže svou barvou i zajímavými tvary rozčísnout pošmourné podzimní dny tak jako ona. Je krásná jako dekorace a perfektní pro podzimní vaření! Upečte si z dýně vynikající quiche. Výborný recept se vám bude hodit i jako vhodné občerstvení, pokud slavíte halloween.

35 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka jedlé sody
  • 100 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce studené vody
Cibulka do náplně
  • 300 g cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
Náplň
  • 400 g dýně
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 150 g balkánského sýru
  • 1 hrst dýňových semen
Článek

Postup

01.

Na těsto promíchejte mouku se solí a sodou. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a žloutek a začněte zadělávat. Během hnětení přilijte dvě lžíce vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici hodinu až dvě odpočívat.

02.

Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na oleji ji pozvolna opékejte, dokud nebude dohněda. S cibulkou si dávejte na čas a opravdu ji nechte vypékat pozvolna, aby zesládla. Jak osmažit správně cibulku? Pak přidejte lžíci třtinového cukru a nadrobno pokrájený česnek a míchejte při mírném žáru asi dvě minuty. Zalijte octem, nechte zcela odpařit a odstavte z plotny.

03.

Než cibulka zezlátne, upečte si dýni. Nakrájejte ji na centimetrové plátky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.

04.

Prošlehejte obě smetany s vejci, špetkou soli a tymiánem a muškátovým oříškem. Do směsi vmíchejte opečenou cibuli.

05.

Balkánský sýr rozdrobte na menší kousky nebo nastrouhejte.

06.

Těsto rozválejte a vyložte jím pečicí formu. Začistěte okraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem a vysypejte fazolemi. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch). Pečte 8 minut. Poté vyndejte z korpusu fazole s alobalem a vraťte do trouby na 5 minut.

07.

Do předpečeného korpusu vyskládejte plátky dýně (pár si nechte stranou na ozdobení) a posypejte je sýrem (hrst si schovejte). Nakonec zalijte smetanovou směsí s cibulí. Nejlépe to půjde naběračkou, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela po koláči. Povrch ozdobte odloženými plátky dýně, posypejte zbylým sýrem a dýňovými semínky. Troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte 30 minut.

Užijte si dýňovou sezonu naplno! Skvělé dýňové dezerty vám provoní domov a do hlavních chodů vnese dýně mnoho prospěšných látek a jen nízké množství kalorií. Vynikající je dýňový quiche s hruškou a gorgonzolou, dýňové lasagne s bešamelem nebo špagety s dýňovou omáčkou, sýrem a slaninou.

Načítám