Článek
Postup
01.
Na těsto promíchejte mouku se solí a sodou. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a žloutek a začněte zadělávat. Během hnětení přilijte dvě lžíce vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici hodinu až dvě odpočívat.
02.
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na oleji ji pozvolna opékejte, dokud nebude dohněda. S cibulkou si dávejte na čas a opravdu ji nechte vypékat pozvolna, aby zesládla. Jak osmažit správně cibulku? Pak přidejte lžíci třtinového cukru a nadrobno pokrájený česnek a míchejte při mírném žáru asi dvě minuty. Zalijte octem, nechte zcela odpařit a odstavte z plotny.
03.
Než cibulka zezlátne, upečte si dýni. Nakrájejte ji na centimetrové plátky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.
04.
Prošlehejte obě smetany s vejci, špetkou soli a tymiánem a muškátovým oříškem. Do směsi vmíchejte opečenou cibuli.
05.
Balkánský sýr rozdrobte na menší kousky nebo nastrouhejte.
06.
Těsto rozválejte a vyložte jím pečicí formu. Začistěte okraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem a vysypejte fazolemi. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch). Pečte 8 minut. Poté vyndejte z korpusu fazole s alobalem a vraťte do trouby na 5 minut.
07.
Do předpečeného korpusu vyskládejte plátky dýně (pár si nechte stranou na ozdobení) a posypejte je sýrem (hrst si schovejte). Nakonec zalijte smetanovou směsí s cibulí. Nejlépe to půjde naběračkou, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela po koláči. Povrch ozdobte odloženými plátky dýně, posypejte zbylým sýrem a dýňovými semínky. Troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte 30 minut.
Užijte si dýňovou sezonu naplno! Skvělé dýňové dezerty vám provoní domov a do hlavních chodů vnese dýně mnoho prospěšných látek a jen nízké množství kalorií. Vynikající je dýňový quiche s hruškou a gorgonzolou, dýňové lasagne s bešamelem nebo špagety s dýňovou omáčkou, sýrem a slaninou.