Článek
Postup
01.
Z dýně vydlabejte semínka a i se slupkou ji pokrájejte na kostky. Rozložte na pečicí papír, zlehka pocukrujte a při 180 °C upečte doměkka, trvá to kolem 20 minut. Upečenou dýni rozmixujte.
02.
Pak se pusťte do drobenky: rozpuštěné máslo smíchejte s cukrem, solí, skořicí, vločkami a nasekanými ořechy (můžete dát pekany, ale dobré budou i vlašské nebo lískové). Sůl nevynechejte, dodá chuti příjemný šmrnc!
03.
Změklé máslo utřete se zbylým cukrem (asi 100 g), solí, skořicí, zázvorem, zapracujte vajíčka a vmíchejte smetanu a dýňové pyré. Nakonec přidejte mouku se sodou nebo kypřicím práškem a těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.
04.
Posypejte drobenkou a pečte při 170 °C asi 40 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Tip
Pro slavnostnější verzi na těsto před pečením ještě přidejte cheesecake vrstvu: 300 až 500 g oslazeného žervé s rozšlehaným vajíčkem a vanilkou nebo drobenku posypejte nahrubo nasekanou čokoládou.
Kysaná smetana nebo smetanový jogurt jsou vždy zárukou vláčného těsta. Zkuste jogurtový chlebíček, pomerančové řezy s čokoládou nebo třeba hrníčkovou perníkovou bábovku taktéž se zakysankou.