Hlavní obsah
3,3
(261)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Oslavte babí léto božsky vláčným dýňovým dortem! Voní jako perníčky, báječně se doplňuje se slaným karamelem i jenom tak akorát sladkým krémem a navrchu má křupavé oříšky. Neříkejte, že byste si kousek nedali!

1 hod.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 1 ks dýně
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 200 g másla
  • 3 ks vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
Karamel
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 1/4 hrnku vody
Krém
  • 400 g čerstvého krémového sýru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce karamelové polevy
Karamelové ořechy
  • 1/2 hrnku ořechů
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 špetka skořice
Článek

Postup

01.

Jednu malou dýni (700–1000 g) omyjte, rozpulte, vydlabejte z ní semínka a pokrájejte na kousky. Hokkaido má tu výhodu, že se nemusí loupat, takže já sahám nejčastěji po ní.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli používáte hokkaido, dýni ani nemusíte loupat!Foto: Jakub Jurdič

02.

Kousky dýně dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte půl hrnkem vody, pocukrujte zhruba třetinou cukru a při 200 °C pečte asi půl hodiny doměkka. Nechte trochu vychladnout a rozmixujte.

Foto: Jakub Jurdič

Kousky dýně pokapejte vodou, pocukrujte, upečte doměkka a rozmixujte na hladký krémFoto: Jakub Jurdič

03.

Změklé máslo utřete s cukrem, kořením (použít můžete i směs do perníku a nešetřete – dýně do sebe pojme opravdu hodně chuti) a solí, postupně zapracujte vajíčka, mouku, sodu a nakonec i dýňový krém. Rozetřete do dvou menších (průměr kolem 20 cm) dortových forem vyložených pečicím papírem a pečte asi 50 minut při 180 °C, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vtažení suchá.

Foto: Jakub Jurdič

Díky dýni je těsto nejen krásně oranžové, ale i perfektně vláčnéFoto: Jakub Jurdič

04.

Zatímco se peče korpus, připravte si karamel: cukr s vodou za občasného míchání vařte do zlatavé barvy (dávejte ale pozor, aby příliš nezhnědl) a mimo plotnu do něj přilijte téměř do bodu varu ohřátou smetanu. Ve směsi rozmíchejte i sůl a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Ke karamelu přilijte horkou smetanu a osolte. Uvidíte, že slaný karamel má šmrnc!Foto: Jakub Jurdič

05.

Ořechy na ozdobu nejsou nutné, ale dortu dodají příjemně křupavou korunku. Já jsem dala pekanové, ale hodí se i vlašské. Na pánvi je spolu s cukrem, máslem, solí a skořicí za stálého míchání ohřívejte, dokud se vše nespojí a nezkaramelizuje. Nalijte na pečicí papír, nechte vychladnout a poté rozlámejte nebo nahrubo nasekejte.

Foto: Jakub Jurdič

Pekanové nebo jiné ořechy opečte s trochou cukru, másla, soli a skořice, až vznikne křupavý kabátekFoto: Jakub Jurdič

06.

Žervé oslaďte vanilkovým cukrem a asi dvěma lžícemi karamelu. Krém nemusí být moc sladký – na dortu ho doplníte karamelovým sirupem, který je sladký dost. Oba vychladlé korpusy jednou prokrojte.

Foto: Jakub Jurdič

Krém oslaďte jen vanilkovým cukrem a trochou karamelu - cukr v sirupu a korpusu bude bohatě stačitFoto: Jakub Jurdič

07.

Teď už jen rozdělte krém a rozetřete ho na korpusy (můžete si pomoct cukrářským zdobicím sáčkem, ale ledabylý rustikální styl tomuto dortu sluší skoro víc), tři vnitřní korpusy pokapejte i pořádnou lžící karamelu, poskládejte na sebe a zbylým karamelem ozdobte vršek dortu.

Foto: Jakub Jurdič

Teď už jen každý plát těsta potřete krémem a pokapejte karamelovým sirupemFoto: Jakub Jurdič

08.

Posypejte karamelizovanými ořechy a máte hotovo!

Foto: Jakub Jurdič

Dozdobte oříškyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

A oslava (třeba konce léta?) může začít!Foto: Jakub Jurdič

Nezasloužili byste si teď v září podobný dort? Já říkám, že ano!

Načítám