Článek
Postup
01.
Droždí rozdrobte do misky, zasypejte lžící cukru a míchejte do rozpuštění. Přidejte polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek nechte asi 10 minut v teple vzejít – skvěle k tomu poslouží trouba vyhřátá na 50 °C.
KYNUTÉ ŠNEKY MŮŽETE NAPLNIT TÍM, CO MÁTE RÁDI
02.
Mezitím si do mísy nebo robotu s hnětacími háky připravte zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo (125 g), vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré. K ingrediencím přidejte vzešlý kvásek a asi 10 minut propracovávejte, až vznikne hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 40–60 minut v teple kynout. Mrkněte na jednoduchý recept, jak udělat dýňové pyré.
03.
Z vykynutého těsta pak na pomoučeném vále vyválejte čtverec, máslo do náplně (asi 80 g) rozehřejte, částí vymažte pekáček a zbylým potřete těsto. Plát těsta posypejte cukrem smíchaným se skořicí a pevně zabalte do rolády. Rozkrájejte na 1,5–2 cm tlusté plátky a s mezerami vyskládejte do pekáčku, rolky dost nakynou.
DÝŃOVÉ TĚSTO UDĚLÁ VŽDYCKY VELKOU PARÁDU
04.
Nechte ještě půl hodiny kynout a poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 až 40 minut dozlatova. Upečené pokapejte polevou z krémového sýra (Cream Cheese, Buko, Fénix...) a cukru a posypejte nasekanými ořechy. Nejlepší jsou ještě teplé…
Vynikající kynuté rolky můžete připravit i z červené řepy! Růžoví skořicoví šneci s podmáslím jsou vynikající.