Článek
Postup
01.
Dýni nakrájejte na menší kostky a promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a špetkou soli. V troubě pečete doměkka při 170 °C. Bude to trvat asi půl hodiny.
02.
Po upečení rozmixujte dýni se dvěma naběračkami vývaru na hladké pyré.
03.
V hrnci rozehřejte olej. Šalotku nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Přisypejte rýži a míchejte na středním plameni asi 2 minuty. Přidejte najemno pokrájený česnek, římský kmín a míchejte ještě asi minutu.
04.
Rýži zalijte vínem a vařečkou míchejte, dokud se víno nevyvaří. Pak do hrnce přidejte tymián, větší špetku soli a podlijte naběračkou vývaru. Míchejte a opět čekejte, až se tekutina zredukuje. Za občasného míchání a postupného přilívání vývaru vařte rizoto, dokud není rýže na skus. Vmíchejte dýňové pyré, minutu prohřívejte.
05.
Rizoto odstavte z plotny, zasypejte parmezánem a přidejte máslo. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pokud si přejete vytvořit veganskou verzi, namísto parmezánu přidejte stejné množství lahůdkového droždí a místo másla zakápněte trochou oleje, může být i kokosový.
06.
Polovinu dýňových semínek nasekejte nadrobno. Tempeh nakrájejte na kostičky a opékejte na pánvi na lžíci oleje. Když začne hnědnout, přisypejte dýňová semínka, párkrát prohoďte a stáhněte z plotny.
07.
Rizoto naservírujte na talíře, posypejte tempehem se semínky a čerstvě mletým pepřem.
Připravte si i další dýňové delikatesy, které vám prozáří podzim. Upečte si lahodný dýňový quiche s balkánským sýrem anebo voňavý koláč s perníkovým kořením.