Článek
Místo kupovaného perníkového koření si klidně namíchejte vlastní ze skořice, zázvoru, muškátu a hřebíčku. Také můžete přidat pár kapek vanilkového aroma. Máslo lze rovněž dosladit jakýmkoli cukrem, medem či sirupem dle chuti.
Postup
01.
Omytou máslovou nebo hokaido dýni každopádně rozpulte, vydlabejte zrníčka a takto neoloupanou pečte při 180 °C asi hodinu doměkka.
Tip: Dýni klidně upečte celou a zbytek si schovejte do božského dýňového dortu, vláčného dýňového chlebíčku nebo třeba oranžových dýňových noků. Moje v celku vážila 1,5 kila a po upečení a očištění 800 g, takže na máslo jsem použila 400 g pyré z upečené dýně.
02.
Dýni nechte vychladnout na pokojovou teplotu, odstraňte slupku (pokud jste použili hokaido, není třeba ji loupat), odvažte zhruba 400 g a rozmixujte se zbývajícími ingrediencemi. Máslová dýně je sladší, takže u jiných druhů bude nejspíš potřeba trochu více sladidla.
03.
V nepřilnavém kastrůlku směs přiveďte k varu a za častého míchání nechte asi 30 minut na mírném ohni prohřívat. Přendejte do skleničky a po vychladnutí skladujte v lednici. Spotřebujte do 2 týdnů, ale na nabírání vždy používejte čistou lžičku nebo nůž.
A na co takové „máslo“ použít? Nejvíc chutná v palačinkách, s domácím jogurtem, na vánočce s marmeládou nebo v ovesné kaši k snídani.