Článek
Postup
01.
Kroupy den předem nebo alespoň ráno před přípravou namočte, pěkně změknou a uvaří se rychleji.

Dýně dodá jídlu neuvěřitelnou barvuFoto: Autorka
02.
Menší dýni rozpulte, vydlabejte a pokrájejte na kostičky. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na dvou lžících oleje a na lžíci másla, přidejte dýni, osolte a ještě 10 minut opékejte. Díky tomu dýně změkne a vytvoří krémovou omáčku.
03.
Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět, zalijte vínem, přidejte šalvěj (lžíci čerstvé, nebo malou lžičku sušené) nebo lžičku rozmarýnu, scezené kroupy, 750 ml vody nebo vývaru (podle toho také osolte) a za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, podle potřeby podlévejte.

Otevřete si láhev dobrého vína, taková podzimní hostina si ho zaslouží!Foto: Autorka
04.
Na závěr dochuťte pomerančovou nebo citronovou šťávou, zjemněte poslední lžící másla, opepřete a vmíchejte parmezán.

Krémové krupoto se šalvějí a sýrem si s pomalu taženým daňčím báječně rozumíFoto: Autorka
05.
Krupoto jsme servírovali se sous-vide (pomalu vařenými) daňčími kostkami od Krahulíka, které stačí před podáváním jen krátce ohřát, a maso se doslova rozpadá na vidličce. Každopádně si ho můžete připravit pomalým pečením doma, třeba s pomocí pečicího sáčku: recept na takové trhané maso najdete zde.

Tento malý švindl s hotovým balíčkem sous-vide masa vám za tu chuť určitě každý rád odpustíFoto: Autorka
Ze zbylých krup uvařte krupoto s pórkem, slaninou a brynzou nebo klasického houbového kubu.