Hlavní obsah
3,1
(77)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dýňové krupoto a zvěřina, to je hotové ztělesnění podzimu na talíři! Vyzkoušejte krémovou alternativu rizota z obyčejných krup (ovšem s neobyčejnou chutí!) a doplňte ho pomalu vařeným daňčím masem, které je téměř bez tuku, ale přitom parádně šťavnaté. A podzim bude hned veselejší!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na krupoto
  • 250 g ječných krup
  • 1 ks cibule
  • 1 ks dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1/2 hrsti čerstvé šalvěje
  • 40 g parmazánu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks pomeranče
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na maso
  • 2 balení Daňčích kostek sous-vide Krahulík
Článek

Postup

01.

Kroupy den předem nebo alespoň ráno před přípravou namočte, pěkně změknou a uvaří se rychleji.

Foto: Autorka

Dýně dodá jídlu neuvěřitelnou barvuFoto: Autorka

02.

Menší dýni rozpulte, vydlabejte a pokrájejte na kostičky. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na dvou lžících oleje a na lžíci másla, přidejte dýni, osolte a ještě 10 minut opékejte. Díky tomu dýně změkne a vytvoří krémovou omáčku.

03.

Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět, zalijte vínem, přidejte šalvěj (lžíci čerstvé, nebo malou lžičku sušené) nebo lžičku rozmarýnu, scezené kroupy, 750 ml vody nebo vývaru (podle toho také osolte) a za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, podle potřeby podlévejte.

Foto: Autorka

Otevřete si láhev dobrého vína, taková podzimní hostina si ho zaslouží!Foto: Autorka

04.

Na závěr dochuťte pomerančovou nebo citronovou šťávou, zjemněte poslední lžící másla, opepřete a vmíchejte parmezán.

Foto: Autorka

Krémové krupoto se šalvějí a sýrem si s pomalu taženým daňčím báječně rozumíFoto: Autorka

05.

Krupoto jsme servírovali se sous-vide (pomalu vařenými) daňčími kostkami od Krahulíka, které stačí před podáváním jen krátce ohřát, a maso se doslova rozpadá na vidličce. Každopádně si ho můžete připravit pomalým pečením doma, třeba s pomocí pečicího sáčku: recept na takové trhané maso najdete zde.

Foto: Autorka

Tento malý švindl s hotovým balíčkem sous-vide masa vám za tu chuť určitě každý rád odpustíFoto: Autorka

Načítám