Článek
Postup
01.
Z patisonů seřízněte „pokličky” a vydlabejte dužinu – tu použijete do kari. Vydlabané patisony krátce povařte, aby změkly, a nechte vychladnout.
02.
Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte jádřince a vyhoďte je. Dýni hokaido nemusíte loupat, stačí ji nakrájet na kostky.
03.
Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Mrkev rozkrájejte na stejně velké kostky jako dýni. Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na plátky. Papriky zbavte jádřinců a pokrájejte na proužky.
04.
Veškerou zeleninu (včetně vydlabané patisonové dužiny bez semen) smíchejte s celým kořením a opékejte na horkém oleji, dokud se nerozvoní. Potom přidejte mleté koření, podlijte trochou vody, osolte, opepřete a duste do zhoustnutí a doměkka. Nakonec zjemněte kokosovým krémem. Podávejte v miskách z patisonů, můžete ozdobit listy koriandru a máty.
05.
Nyní jsou na řadě krokety. Omyjte mangold, zbavte řapíků, krátce spařte ve vroucí vodě a nechte okapat. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek utřete. Máslo rozpusťte na pánvi a zpěňte na něm nakrájenou cibulku a česnek. Nechte jen zesklovatět – nesmažte!
06.
Zaprašte moukou tak, aby pojala máslo a vytvořila jíšku – bude to větší část (zbytek použijete na obalování). Pomalu prosmažte, a až jíška zbledne, přidejte mletý muškátový květ.
07.
Jíšku zalijte studeným mlékem, důkladně prošlehejte metlou a pomalu a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte, až bešamel hezky zhoustne.
08.
Ještě teplý a hustý bešamel smíchejte s okapaným, spařeným, případně překrájeným mangoldem a dochuťte solí a pepřem. Hmotu nechte vychladnout. Připravte si obalování: vyklepněte čtyři vejce a prošlehejte je, do misek si nachystejte strouhanku a zbylou mouku.
09.
Ze ztuhlého bešamelu s mangoldem tvořte kuličky velké maximálně jako pingpongový míček (anebo válečky) a opatrně je obalte v mouce, protáhněte rozšlehanými vejci a zlehka obalte strouhankou.
10.
Smažte zvolna v rozpáleném oleji do světle zlatavé barvy. Správně usmažená kroketa by měla být uprostřed krémová.
11.
Na salsu romesco opékejte na grilu nebo grilovací pánvi na mírném žáru rajčata, papriky a neoloupaný česnek, dokud jejich slupka nezčerná ze všech stran. Česnek by měl hezky vonět a být na dotek měkký.
12.
Opečenou zeleninu nechte vychladnout a sloupněte z ní spálenou slupku. Pozor! Zásadně neomývejte vodou, případné zčernalé kousky slupky odstraňte papírovým ubrouskem.
13.
V hmoždíři nebo v mixéru rozdrťte (rozmixujte) opečenou zeleninu s chilli, suchým bílým chlebem, olivovým olejem, octem a mandlemi nebo ořechy. Podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s kroketami, dýní anebo s pečenou nebo grilovanou zeleninou či rybami.
Tip 1: V hmotě na krokety dobře uplatníte třeba tlusté od šunky, zeleninu, vařené maso z vývaru, strouhaný sýr, bylinky nebo zbytky pečeného masa.
A jestli se vám jeho recepty líbí, vyzkoušejte flambované domácí jelito a hrušky s rokfórem anebo třeba výtečnou bramborovou omeletu s mléčným selátkem.