Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte dýňové pyré, klidně i den předem. Dýni hokkaido nemusíte loupat, pouze ji nakrájejte na měsíčky a zbavte semínek. Kousky dýně přendejte do pekáče nebo zapékací mísy, pokapejte je lehce olejem a dejte je péct na 180 stupňů přibližně na 30 minut, dokud dýně nezměkne.
02.
Mezitím si smíchejte směs koření z nadrceného hřebíčku, mleté skořice, badyánu, nového koření a muškátového oříšku.
03.
Upečené měkké měsíčky dýně nechte zchladnout, přidejte lžičku směsi koření a asi dvě lžíce vody. V misce rozmixujte tyčovým mixérem na pyré.
04.
Do hrnce nalijte mléko, přisypte k němu ovesné vločky, vanilkový cukr, jednu lžíci cukru krupice a špetku soli. Vše zamíchejte a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte kaši do zhoustnutí. Nakonec do ní zamíchejte dýňové pyré.
JAK JEŠTĚ VYUŽÍT DÝNI?
05.
Teď je čas na karamelizované hrušky s vlašskými ořechy. Na malé pánvi (ideálně s keramickým povrchem) restujte na másle nakrájené hrušky. Když jsou zlatavé, přidejte ořechy a vše zasypte druhou lžící cukru a nechte zkaramelizovat. V této fázi už nemíchejte.
06.
Dýňovou kaši ozdobte karamelizovanými hruškami a ořechy dle chuti a ihned servírujte.
Máte rádi sladké recepty z dýně? A co zkusit oblíbené špagety s dýní?