Hlavní obsah
3,3
(213)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Začátkem podzimu jsou brambory v nejlepší kondici, zkuste je tentokrát naplnit. Můžete je podávat jako luxusní přílohu, když se chcete vytáhnout před návštěvou, nebo s mísou zeleninového salátu jako lehkou večeři pro rodinu. Věřte tomu, že roztavený sýr a křupavá slanina dokážou odehnat i lehké chmury.

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 ks brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 4 plátky slaniny
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 80 g čedaru
  • 1 stroužek česneku
  • 4 snítky listové petržele
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory (vyberte ty velké) neloupejte, jen je řádně vydrhněte pod tekoucí vodou, osušte a propíchejte parkrát vidličkou. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a pečte podle velikosti 45–60 minut doměkka.

02.

Mezitím na pánvi opečte dokřupava slaninu nakrájenou na kostičky, opečenou nechte okapat na papírové utěrce a odložte na chvíli stranou.

03.

Upečené brambory podélně rozřízněte a lžičkou opatrně vydlabejte vnitřky tak, aby vám zůstaly „lodičky“, které budete plnit.

04.

Vydlabané vnitřky brambor dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte zakysanou smetanu, petrželku, prolisovaný česnek a kostičky slaniny a dobře promíchejte. Hmotou naplněné bramborové lodičky zasypte strouhaným sýrem a vraťte na 10 minut do trouby, až se všechno prohřeje a sýr se začne tavit. Podávejte horké.

05.

Česnek nahraďte nasekaným rozmarýnem nebo šalvějí.

Všem bramborovým gratulujeme k dobrému vkusu a přidáváme ještě recept na brambory zapečené s mletým masem na způsob musaky a francouzské brambory s mletým masem. 

Související témata:

Načítám