Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Brambory (vyberte ty velké) neloupejte, jen je řádně vydrhněte pod tekoucí vodou, osušte a propíchejte parkrát vidličkou. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a pečte podle velikosti 45–60 minut doměkka.
02.
Mezitím na pánvi opečte dokřupava slaninu nakrájenou na kostičky, opečenou nechte okapat na papírové utěrce a odložte na chvíli stranou.
03.
Upečené brambory podélně rozřízněte a lžičkou opatrně vydlabejte vnitřky tak, aby vám zůstaly „lodičky“, které budete plnit.
04.
Vydlabané vnitřky brambor dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte zakysanou smetanu, petrželku, prolisovaný česnek a kostičky slaniny a dobře promíchejte. Hmotou naplněné bramborové lodičky zasypte strouhaným sýrem a vraťte na 10 minut do trouby, až se všechno prohřeje a sýr se začne tavit. Podávejte horké.
05.
Česnek nahraďte nasekaným rozmarýnem nebo šalvějí.
Všem bramborovým gratulujeme k dobrému vkusu a přidáváme ještě recept na brambory zapečené s mletým masem na způsob musaky a francouzské brambory s mletým masem.