Hlavní obsah
3,2
(11)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Pečínky k podzimu patří, stejně jako šípky. Co takhle to dát dohromady? Připravte si chutného pečeného králíka se šípkovou omáčkou!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 kilogramy
Králík
  • 1 ks králíka
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1 000 ml králičího vývaru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Šípková omáčka
  • 100 g sušené šípky
  • 100 g mrkve
  • 100 g kořenové petržele
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g pórku
  • 100 g červené cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 500 ml králičího vývaru
  • 40 g másla
  • 3 ks jalovce
  • 4 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Glazovaná mrkev
  • 4 ks mrkve
  • 50 g másla
  • 15 g cukru krupice
  • 1 snítka estragonu
  • 1 špetka soli
Šípková redukce
  • 200 g šípků
  • 200 g červeného rybízu
  • 400 ml pomerančové šťávy
  • 50 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Králíka naporcujte a všechny části dobře osolte a opepřete. Ve větší pánvi rozehřejte olej a opečte maso dozlatova. Přidejte víno a nechte ho zredukovat. Poté přidejte vývar tak aby tekutina zakrývala všechny kousky masa, přikryjte pokličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 190°C na 50 minut nebo až bude maso úplně měkké.

02.

Připravíte si šípkovou omáčku. Sušené šípky zalijte vroucí vodou a nechte je alespoň 20 minut louhovat. V hrnci rozehřejte olej. Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli oloupejte a všechnu zeleninu nakrájejte na co nejmenší kostičky. Dejte je do hrnce s olejem a restujte dozlatova. Poté přidejte vyluhované šípky i s nálevem, čerstvé šípky, vše zalijte vínem, přidejte jalovec a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte vývar a nechte pozvolna vařit, až se tekutina v hrnci zredukuje na polovinu. Poté celý obsah přeceďte a propasírujte přes jemný cedník. Nakonec do omáčky zašlehejte studené máslo.

03.

Nyní je čas na přípravu redukce. Do menšího kastrolu dejte všechny suroviny a na mírném plamenu přiveďte vše k varu. Vařte, až budou šípky zcela měkké, poté vše rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.

04.

Nakonec přijde řada na glazovanou mrkev. Mrkev očistěte a dejte do menšího kastrolu. Přidejte všechny ostatní suroviny a mrkev zalijte vodou, ale jen tak, aby byla zcela zakrytá. Nechte vše vařit do změknutí mrkve. Během vaření přilévejte vodu, která se odpaří. Po uvaření mrkev vytáhněte a tekutinu v kastrolu zredukujte na sirupovou konzistenci.

Celý recept můžete vidět v pořadu Pavla Berkyho Ve dvou se to lépe vaří. Ten je vysílán každou neděli na Televizi Seznam od 16:45.

Související témata:

Načítám