Článek
Postup
01.
Králíka naporcujte a všechny části dobře osolte a opepřete. Ve větší pánvi rozehřejte olej a opečte maso dozlatova. Přidejte víno a nechte ho zredukovat. Poté přidejte vývar tak aby tekutina zakrývala všechny kousky masa, přikryjte pokličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 190°C na 50 minut nebo až bude maso úplně měkké.
02.
Připravíte si šípkovou omáčku. Sušené šípky zalijte vroucí vodou a nechte je alespoň 20 minut louhovat. V hrnci rozehřejte olej. Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli oloupejte a všechnu zeleninu nakrájejte na co nejmenší kostičky. Dejte je do hrnce s olejem a restujte dozlatova. Poté přidejte vyluhované šípky i s nálevem, čerstvé šípky, vše zalijte vínem, přidejte jalovec a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte vývar a nechte pozvolna vařit, až se tekutina v hrnci zredukuje na polovinu. Poté celý obsah přeceďte a propasírujte přes jemný cedník. Nakonec do omáčky zašlehejte studené máslo.
03.
Nyní je čas na přípravu redukce. Do menšího kastrolu dejte všechny suroviny a na mírném plamenu přiveďte vše k varu. Vařte, až budou šípky zcela měkké, poté vše rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.
04.
Nakonec přijde řada na glazovanou mrkev. Mrkev očistěte a dejte do menšího kastrolu. Přidejte všechny ostatní suroviny a mrkev zalijte vodou, ale jen tak, aby byla zcela zakrytá. Nechte vše vařit do změknutí mrkve. Během vaření přilévejte vodu, která se odpaří. Po uvaření mrkev vytáhněte a tekutinu v kastrolu zredukujte na sirupovou konzistenci.
Celý recept můžete vidět v pořadu Pavla Berkyho Ve dvou se to lépe vaří. Ten je vysílán každou neděli na Televizi Seznam od 16:45.