Hlavní obsah
2,6
(7)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Králík se vrací na české tabule. Odoláte mu? Kombinaci dušeného králíka s hořčičnou omáčkou a karotkovým pyré určitě podlehnete!

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Králík
  • 70 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 snítky majoránky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 250 ml králičího vývaru
  • 100 ml vývaru z karotkového pyré
  • 1 ks králíka
Pyré
  • 800 g mrkve
  • 2 ks brambor
  • 4 lžíce smetany
  • 50 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Králíka naporcujte. Cibuli a slaninu nakrájejte najemno a společně orestujte v hlubším kastrolu. Pak přidejte nasolené králičí porce a ze všech stran je zprudka orestujte do zlatohněda.

02.

Pak stáhněte plamen, přidejte obě hořčice, nahrubo nasekanou majoránku, 2 malé naběračky vývaru a vše míchejte, dokud se maso hořčicí celé neobalí. Kastrol přikryjte poklicí a za občasného zamíchání a přilévání králičího vývaru nebo slité vody z karotky duste asi 40 minut doměkka.

03.

Karotku nakrájejte na kostičky a orestujte ji na kousku másla, aby pustila chuť a vůni. Pak přidejte na kousky pokrájené brambory, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, přidejte malou lžičku soli a vařte asi 15–20 minut doměkka.

04.

Z uvařené zeleniny slijte vodu (té tam nechte jen pár lžic), přidejte trochu smetany a ponorným mixérem rozmixujte. Pyré pak dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, popřípadě můžete přidat i povařený hrášek nebo nasekané bylinky.

Související témata:

Načítám