Článek
Postup
01.
Plec nakrájejte na kostky velké asi 2 × 2 cm, osolte, opepřete a promíchejte s trochou hladké mouky – jen tak, aby se jemně obalily. V pánvi nebo kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte olej a maso na něm osmahněte dozlatova.
02.
Mezitím nakrájejte pórek na kolečka a slaninu na drobné kostičky. Oboje přidejte k masu a ještě asi 10 minut restujte, dokud pórek nezměkne,
03.
Přidejte šalvěj, podlijte ciderem (nebo suchým bílým vínem, jestli nemáte cider po ruce), přidejte asi 2 dl vody nebo vývaru a duste pod pokličkou asi 75 minut doměkka. Odstavte z plotny a pusťte se do přípravy těsta.
04.
Troubu zapněte na 200 °C. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte na kostky nakrájené máslo a špičkami prstů vytvořte jakoby drobenku. Nakonec vmíchejte podmáslí a vypracujte hladké, spíš tužší těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky.
05.
Na pečicím papíru těsto rozetřete do kruhu o něco menšího, než je obvod kastrolu s masem. Pak na kastrol těsto s pomocí papíru překlopte a vložte přibližně na 40 minut do trouby, až je těsto dozlatova upečené.
06.
Hotové jídlo nechte asi pět minut odstát a můžete podávat. Těsto do sebe během pečení nasáklo část tekutiny z masa a perfektně ho doplňuje jako příloha.
Oslovila vás kombinace vepřového a cideru, respektive jablek? Dejte si třeba tohle vepřové na moštu nebo kotlety na jablkách a cibuli.