Hlavní obsah
3,3
(62)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kedlubny jsou oblíbené ve studené kuchyni, někdo kousek přidává do vývaru. V teplé kuchyni jsou ale neprávem opomíjené. A tenhle recept je důkazem toho, že i vařené jsou vynikající. Tak připravte rodině jídlo ze sezonní zeleniny!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks kedlubny
  • 1,5 ks mrkve
  • 4 ks brambor
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1/2 ks pórku
Článek

Postup

01.

Kedlubny zbavte dřevnatých slupek a nakrájejte je na hranolky. Mrkev nakrájejte na půlkolečka, brambory na kousky velikosti sousta.

02.

V kastrolu rozehřejte máslo a zaprašte ho moukou. Míchejte. Když jíška začne zlátnout, podlijte ji drůbežím vývarem (pro bezmasou variantu můžete použít i zeleninový) a metličkou pořádně prošlehejte, ať se nezavaří hrudky. (Jak nezkazit jíšku)

03.

Přidejte kedlubny, mrkev, brambory, muškátový květ i oříšek, tymián, bobkový list a šalvěj a osolte a opepřete. Nechte asi 20 minut podusit skoro doměkka – zelenina nemá být rozvařená, ale hezky na skus.

04.

Pórek nakrájejte na kolečka a na závěrečných 5 minut přidejte do hrnce, stačí mu na změknutí chvilička. Můžete ihned podávat.

Kedlubny můžete připravit také hezky krémově s novými bramborami. Celou další řadu jídel za syrova i tepelně upravených najdete v našem výčtu báječných receptů z kedluben.

Načítám