Článek
Když se řekne italská kuchyně, většině se vybaví těstoviny a pizza. Zkuste ale do italského receptáře zařadit i tento tradiční pokrm. Uvidíte, že nebudete litovat.
Postup
01.
Plátky masa (kupte kližku celou i s kostí) omyjte, osušte a ostrým nožem po obvodu nařízněte, nebudou se při přípravě kroutit. Cibuli nakrájejte nadrobno a oloupanou kořenovou zeleninu na malé kostičky.
02.
Ve větším hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte olej na vyšší teplotu. Maso z obou stran osolte, opepřete a každý plátek přes sítko lehce poprašte lžičkou mouky. Plátky masa opečte na rozpáleném tuku do světlejší hnědé barvy, vyjměte a nechte chvíli stranou.
03.
Do výpeku přidejte všechnu připravenou zeleninu: osolte ji, opepřete a také krátce orestujte. Až začne zelenina chytat barvu, přidejte i prolisovaný česnek a ten už jenom velmi krátce opečte. Poté obsah hrnce podlijte vínem, míchejte a vařečkou uvolňujte přípečky ze dna.
04.
Víno nechte téměř úplně vyvařit a do hrnce vraťte plátky masa i se šťávou, kterou pustilo. Podlijte vývarem, přidejte tymián a bobkový list, přiklopte a na mírném ohni pomalu duste úplně doměkka, klidně i 2,5 až 3 hodiny. Bude-li třeba, přidejte ještě naběračku vývaru.
05.
Zatímco se maso dusí, připravte si gremolatu. Lehká zeleninová posypka se v Itálii k tomuto pokrmu tradičně podává na osvěžení chuti a já se přimlouvám: nevynechejte ji. Její příprava je rychlá a jídlo krásně „dotáhne“. Jak na ni? Lístky omyté petrželky oberte a nasekejte najemno (lépe vám to půjde, když bude petržel suchá), česnek nasekejte opravdu nadrobno a nastrouhejte žlutou část citronové kůry. Ingredience promíchejte v misce – a máte hotovo.
06.
Dušené maso podávejte s jemnou bramborovou kaší nebo s krémovou polentou, lehce posypanou lžičkou gremolaty. V okolí Milána, kde je tohle jídlo doma, se jako příloha podává milánské risotto, můžete to zkusit.
07.
Pro ještě silnější a sytější omáčku můžete k masu přidat i plechovku jemně krájených rajčat.
Nechce se vám hodiny čekat u hrnce? Co takhle nějakou rychlovku? Nejjednodušší česnekovo-bylinková panenka bude na stole do půl hodiny.