Článek
Měkoučké maso s omáčkou z červeného vína bude skvělé i bez ní, je to ale právě spojení nasládlé mrkve a citrusové vůně, co mu dodává tu pravou francouzskou rafinovanost. K dokonalosti jídlo přivedete, když maso necháte marinovat ve víně s kořením a cibulí přes noc, vynikající je ale i bez toho.
Postup
01.
Oloupejte cibuli a mrkev: cibuli nakrájejte na drobné kostičky, mrkev na půlcentimetrová kolečka a zeleninu nechte chvíli bokem.
02.
Maso nakrájejte na nudličky přibližně o velikosti malíčku. Ve velkém těžkém kastrolu s dobře těsnící poklicí rozpalte olej. Nudličky masa osolte, opepřete a ze všech stran poprašte moukou. Na rozpáleném oleji je opečte dohněda – je lepší dělat to v několika dávkách, jinak maso pustí příliš šťávy, přestane se opékat a začne se dusit. Opečené maso vyjměte bokem.
03.
Do uvolněného kastrolu vsypejte cibuli, osolte ji a opepřete. Míchejte, uvolňujte přípečky ze dna a opečte ji dozlatova. Poté přidejte mrkev a prolisovaný česnek a také je krátce opečte. Do pánve vlijte víno, přidejte bylinky i pomerančovou kůru, stáhněte plamen a nechte asi 10 minut probublávat, až se část vína odpaří.
04.
Maso podlijte vývarem s vínem tak, aby sahal asi do poloviny výšky masa, přiklopte pokličkou a na velmi mírném plameni pomalu duste za občasného míchání a podlévání, až bude úplně měkké. Může to trvat i dvě hodiny. Nakonec přidejte k masu okapané olivy a už jenom krátce prohřejte.
05.
Odstraňte bylinky a pomerančovou kůru a podávejte horké. Jako příloha se hodí jemná bramborová kaše, široké nudle nebo kousek francouzské bagety.
Tip: Tohle jídlo bude ještě lepší, když ho necháte rozležet do druhého dne.