Hlavní obsah
3,1
(96)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ať už máte košík čerstvě nasbíraných hub, nebo už nasušené, neměli byste opomenout naprosto skvělé jídlo: dušené hovězí na houbách. Někdo si k němu dá rýži, jiný brambory, další bramborové knedlíky... Chutnat bude všem milovníkům hub!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g hovězího krku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky hřebíčku
Článek

Postup

01.

Pokud užijete sušené houby, zalijte je vroucí vodou a nechte odležet. Čerstvé houby pouze očistěte a nakrájejte na kousky.

02.

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte dozlatova. Přidejte na kostky nakrájený hovězí krk a nechte ho pořádně zatáhnout. Jestli užíváte čerstvé houby, přidejte je k masu, smažte a nechte je pustit všechnu vodu. Osolte a okmínujte.

03.

Zalijte vodou (užíváte-li sušené houby, vlijte je k masu i s nálevem) tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte hřebíček a přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na střední úroveň a nechte pozvolna dusit pod pokličkou asi 45 minut doměkka. Zahušťovat není potřeba, omáčka je vynikající i tak.

04.

Podávejte s oblíbenou přílohou: kromě rýže a knedlíků jsou skvělé bramborové kluzky bez mouky, bramborové noky nebo třeba špecle.

Máte houby? Vyzkoušejte recept na krkonošské kyselo s houbami a vejci. Anebo vám bude víc chutnat dokonalá staročeská kulajda?

Související témata:

Načítám