Článek
Postup
01.
Do menšího hrnce vlijte smetanu a zahřejte ji těsně pod bod varu. Vyškrábněte do ní semínka z lusku vanilky – bude stačit z jedné poloviny – a nechte smetanu zatím stranou, vanilka ji krásně provoní.
02.
Připravte si kvásek: z mléka odeberte 4–5 lžic, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít, bude stačit deset minut.
03.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a rozklepněte k ní vejce. Máslo rozpusťte ve zbytku mléka a vlažné vlijte k mouce. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké, pružné, nelepivé těsto – možná bude potřeba přidat ještě lžíci mouky. Těsto má být hebké, ale nesmí se lepit na stěny mísy. Povrch posypte hladkou moukou a nechte kynout asi hodinu.
04.
Máslo na potírání rozpusťte v misce a pořádně vymažte pekáč, zbytek si připravte k ruce. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 4 až 5 částí. Z každé vyválejte váleček a rozkrájejte na stejně velké díly, ze kterých můžete ještě vytvarovat kuličky – ale není to nutné. Každou buchtičku pomažte ze všech stran připraveným máslem a skládejte do pekáčku jednu vedle druhé. Pečte v rozpálené troubě asi 30 minut dozlatova.
05.
Zatímco se pečou buchtičky, dokončete krém. Ve větším hrnečku pořádně prošlehejte žloutky s cukrem. K vanilkové smetaně přidejte špetku soli a začněte ji zahřívat. K žloutkům přilijte sběračku teplé smetany a znovu prošlehejte. Zbytek smetany dál opatrně zahřívejte. Když je horká, vlijte do ní žloutkovou hmotu a za stálého míchání povařte chvilku do zhoustnutí. Ihned odstavte a přelijte do servírovací mísy. Během chladnutí ještě několikrát promíchejte.
06.
Máslo, které vám zbylo z potíraní, znovu rozpusťte a přidejte k němu lžíci rumu a lžičku moučkového cukru. Hotové buchtičky vyndejte z trouby a ihned potřete rumovým máslem – buchtičky se navoní a zůstanou déle vláčné. Podávejte teplé s vanilkovou omáčkou.
Tip: Někdy se stane, že je buchtiček víc než strávníků a nějaké vám zůstanou. Druhý den z nich můžete připravit luxusní žemlovku. Zbylé buchtičky navlhčete mlékem, ve kterém rozšleháte žloutek a zapečte i se zbytkem krému. Můžete je proložit nakrájeným jablkem a ozdobit bílkovým sněhem.
Máte rádi dukátové buchtičky?