Článek
Postup
01.
V asi polovině mléka rozdrobte droždí, přimíchejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte oba druhy mouky, přidejte všechny zbylé ingredience a zadělejte hladké pružné těsto, které lehce lepí na dotek – podle savosti mouky se může množství mléka trochu lišit. Pak těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Nakynuté těsto propracujte na pomoučněné pracovní ploše a rozdělte asi na čtyři části. Z každé vyválejte hada a nakrájejte na buchtičky. Klaďte je těsně vedle sebe do máslem pořádně vytřeného pekáčku a zbylým máslem je ještě řádně potřete – čím víc másla se do těsta vsákne, tím lepší buchtičky budou! Pečte asi 25 minut dozlatova.
POHÁDKA MLÁDÍ SE VRÁTÍ ASPOŇ NA CHVÍLI...
03.
Mezitím se pusťte do přípravy krému. Do kastrolku nalijte mléko. Lusk podélně nakrojte, vyškrábněte z něj semínka a oboje dejte spolu se lžicí cukru do mléka. Zahřívejte až téměř k varu, pak odstavte a nechte pár minut zchladnout. Žloutky rozmíchejte se zbylou lžicí cukru a asi třetinou horkého mléka.
04.
Ze zbytku mléka vyndejte lusk a zahřejte ho až skoro k varu (dejte pozor, ať vám mléko neuteče!), plamen stáhněte skoro na minimum a za stálého míchání do něj zašlehejte žloutkovou směs. Takto šlehejte asi deset minut, až krém zhoustne na konzistenci řidšího pudinku. Krém nesmí přejít varem, jinak se žloutky srazí! Buchtičky ihned podávejte přelité horkým krémem.
Také vzpomínáte na tu neodolatelnou vůni? Tak snad už je máte i vy v troubě!